Η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων έχει καταντήσει σίριαλ... Νέες προθεσμίες!

00:50 5/5/2011 - Πηγή: 24wro

Η αδυναμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών...



και συγκεκριμένα του taxisnet (ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα οι φορολογούμενοι και οι λογιστές) οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου για ακόμη μία φορά να παρατείνει τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων.

Και η καθυστέρηση αποστολής στους φορολογούμενους δικαιολογητικών, βεβαιώσεων κ.λπ. από οργανισμούς και Ταμεία συνετέλεσε στην απόφαση αυτή.


Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών
αναφέρουν ότι ακόμα υπάρχει ο φόβος για κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, αποφασίσθηκε να δοθεί εκ νέου παράταση στις προθεσμίες υποβολής.

Μάλιστα, υπό τον φόβο της κατάρρευσης του taxisnet, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε και την υποβολή των δηλώσεων στις εφορίες για τις περιπτώσεις που καθίσταται τεχνικά αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. Σημειώνεται ότι οι λογιστές που έχουν αναλάβει υποχρεωτικό ρόλο στην υποβολή των δηλώσεων διαπίστωναν σε καθημερινή σχεδόν βάση ανυπέρβλητα προβλήματα που τους εμπόδιζαν και συνεχίζουν να τους εμποδίζουν στην υποβολή των δηλώσεων.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον υφυπουργό Οικονομικών να εκδώσει απόφαση με νέες ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από 17 Μαΐου μέχρι τις 31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Οσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι αποφασίσουν να υποβάλουν τη δήλωση μέσω του Διαδικτύου θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντες εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου αντί για τις 5 του ίδιου μήνα, ανεξαρτήτως του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπ. Οικονομικών, σε όσους φορολογούμενους προχωρήσουν στην εκτύπωση του εντύπου (Ε1) των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θα τυπώνεται μήνυμα ενημέρωσης για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ατομικές και της συζύγου, με στόχο την άμεση τακτοποίησή τους.

Ανάλογο μήνυμα εμφανίζεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων. Στο μήνυμα περιλαμβάνονται ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 3101-2011, μεγαλύτερες των 27 ευρώ, χωρίς αναστολή είσπραξης, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά τις 07-02-2011.
Στην ίδια εγκύκλιο (ΠΟΛ 1080) αναλύονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν κατά περίπτωση οι φορολογούμενοι, κυρίως όσοι επιλέξουν τον χειρόγραφο τρόπο.

Για τις δηλώσεις του φετινού έτους, όσοι τις ταχυδρομήσουν ή τις υποβάλουν αυτοπροσώπως στις ΔΟΥ υποχρεούνται να συνυποβάλουν, σε κλειστό φάκελο, όλες τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2010 για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή απαλλ
Keywords
Τυχαία Θέματα