"Πιθανή" η συμφωνία για λιτότητα στην Πορτογαλία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Πορτογαλίας έκανε σήμερα νέα έκκληση προς την αντιπολίτευση για διάλογο εκτιμώντας ότι μία "συμφωνία" για το νέο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας και θα συζητηθεί αύριο στο κοινοβούλιο είναι ακόμη "πιθανή".

"Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από μία συζήτηση που θα είναι αποφασιστική για τη ζωή της χώρας, όχι μόνο για τους προσεχείς μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια, το PS ζητεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας",
δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρανσίσκο Ασίς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Η συμφωνία είναι ακόμη πιθανή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τις "συγκλίσεις" που υπάρχουν μεταξύ του PS και το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) όσον αφορά τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και την αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες το PSD, κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει επαναλάβει ότι θα ψηφίσει κατά των νέων μέτρων λιτότητας με κίνδυνο να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.

Σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων επιβεβαιώθηκε ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξη 2011-2013 θα ξεκινήσει αύριο στις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).

Στην περίπτωση που η πλειοψηφία των βουλευτών ψηφίσει κατά του προγράμματος λιτότητας ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατές, που δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στην υποστήριξη 97 βουλευτών από τους 230, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι πλέον "σε θέση να κυβερνήσει" και ότι ο "λόγος θα δοθεί στο λαό".
Keywords
Τυχαία Θέματα