Πανικός στη Χαράρε

Τον πανικό έσπειρε σήμερα στη Χαράρε η "είδηση" ότι επανήλθαν στην κυκλοφορία τα πληθωριστικά δολάρια Ζιμπάμπουε, το νόμισμα που καταργήθηκε το 2009, με την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Το... κακό ξεκίνησε όταν το ΑΤΜ μιας τοπικής τράπεζας άρχισε να μοιράζει δολάρια Ζιμπάμπουε στους άτυχους πελάτες που έπαθαν σοκ βλέποντας τις αποταμιεύσεις τους να εκμηδενίζονται.

Το δολάριο
Ζιμπάμπουε αποσύρθηκε από την κυκλοφορία τον Απρίλιο του 2009. Τότε, το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, αξίας 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε, ισοδυναμούσε με... 4 δολάρια ΗΠΑ ενώ ο πληθωρισμός έφτανε τα 500 δισεκατομμύρια τοις εκατό. Η χώρα υιοθέτησε κατόπιν το δολάριο ΗΠΑ για τις συναλλαγές.

Την Τρίτη, μια γυναίκα προσπάθησε να πάρει από το ΑΤΜ 110 δολάρια αλλά προς μεγάλη της έκπληξη το μηχάνημα της έδωσε ένα μάτσο των αποσυρμένων χαρτονομισμάτων. Οι άλλοι πελάτες που περίμεναν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν έπαθαν πανικό και πολύ γρήγορα διαδόθηκε η φήμη ότι τα παλιά δολάρια τέθηκαν και πάλι σε κυκλοφορία.

Αργότερα πάντως έγινε γνωστό ότι οι τεχνικοί της τράπεζας είχαν επισκευάσει το μηχάνημα και το δοκίμασαν χρησιμοποιώντας τα παλιά, άχρηστα δολάρια Ζιμπάμπουε, όμως ξέχασαν στη συνέχεια να τα βγάλουν από το ΑΤΜ.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η τακτική του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να τυπώνει χαρτονομίσματα για να αντιμετωπίζει τα έξοδα της χώρας οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση η οποία σταμάτησε μόνο όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι. Έκτοτε ο Μουγκάμπε έχει απειλήσει κατ' επανάληψη ότι θα επαναφέρει το παλιό νόμισμα, με το αιτιολογικό ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να αγοράζουν αγαθά. Τα παλιά χαρτονομίσματα έχουν γίνει περιζήτητα σουβενίρ. Οι ντόπιοι τα ανταλάσσουν κρυφά με τους τουρίστες σε αεροδρόμια και θέρετρα όπου το χαρτονόμισμα των 100 τρισεκατομμυρίων πωλείται για 5 δολάρια ΗΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα