"Ταμείο" για τους εξεγερμένους

Οι αξιωματούχοι που συναντώνται στη Ντόχα για συνομιλίες για το μέλλον της Λιβύης επιδιώκουν την ίδρυση ενός ταμείου από πόρους της χώρας που έχουν "παγώσει" για την χρηματοδότηση των εξεγερμένων που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ιταλική πηγή.

"Το οικονομικό ζήτημα είναι κρίσιμο, πρέπει να πάρουμε κάποια χρήματα από τους 'παγωμένους πόρους'. Είμαστε υπέρ και θα πιέσουμε γι' αυτό στις συζητήσεις", είπε στέλεχος του ΥΠΕΞ της Ιταλίας.
"Θέλουμε ένα είδος (συμφωνίας) σαν το πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων στο Ιράκ, κάτι σαν ταμείο που θα εκτρέπει ένα μέρος των χρημάτων από τους πόρους που έχουν παγώσει στους αντάρτες", είπε η πηγή.

Οι συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη άρχισαν σήμερα στο Κατάρ και σ' αυτές συμμετέχουν απεσταλμένοι και του λεγόμενου μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό των εξεγερμένων, ο ίδιος ιταλός αξιωματούχος είπε, μιλώντας στο Ρόιτερς, ότι "η απόφαση του ΟΗΕ δεν στηρίζει τον εξοπλισμό των ανταρτών. . . είναι μια πολιτική απόφαση που μπορούν να πάρουν τα κράτη μέλη (της διεθνούς συμμαχίας)".

Εκπρόσωπος του Ιταλικού ΥΠΕΞ -- δεν διευκρινίζεται εάν είναι ο ίδιος -- είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρώμη θα ήθελε να δώσει όπλα στους λίβυους εξεγερμένους και ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί.

"Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση όσο ο Καντάφι παραμένει στην εξουσία", είπε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των εξεγερμένων είχε πει ότι θα ζητηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης να παράσχουν βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων στις περιοχές που ελέγχουν και πρόσθεσε ότι θα ήθελαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια με αντάλλαγμα πετρέλαιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα