ΟΟΣΑ και ΔΝΤ υπερ Ολαντ και Ευρωοομολόγου

Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που προτάσσουν τη λύση του ευρωομολόγου, τάχθηκαν, χθες, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι οποίοι αναγνωρίζουν πλέον την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη συγκράτηση της κρίσης χρέους σε μία
χρονική συγκυρία που θεωρείται άκρως επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία.

Για πρώτη φορά, ο ΟΟΣΑ επικρότησε την ιδέα έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, στο πλαίσιο της χθεσινής έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ, λίγο αργότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δεχθούν το μεγαλύτερο καταμερισμό, από κοινού, του χρέους μεταξύ των κρατών-χωρών, σε μία εντυπωσιακή στροφή, που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Υπονόμευση

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Κάρλο Παντόαν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ και κορυφαίος οικονομολόγος, διαμήνυσε ότι μόνο τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς αναπτυξιακά στοιχεία θα υπονόμευαν κάθε πιθανότητα για μια σταθερή οικονομική ένωση.

«Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσανατολιστούμε προς την έκδοση ευρωομολόγων νωρίτερα, παρά αργότερα», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα τις γαλλικές προτάσεις για αύξηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών και καλύτερη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. για προώθηση της ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ειδικά μέσω μεγαλύτερου καταμερισμού του δημοσιονομικού βάρους μεταξύ των χωρών-μελών και υπάρχουν πολλοί τρόποι γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά η κα Λαγκάρντ από το Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εστίασε κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τόσο σε μέτρα ανάπτυξης, καθώς πιστεύει ότι δεν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, η κα Λαγκάρντ, στη διάρκεια εμφάνισής της σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε ότι «θα ήταν πιο συνετό για την Ελλάδα, εάν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ''να ακολουθήσει τις συμβουλές του ΔΝΤ, παρά να τις απορρίψει''».

Η κα Λαγκάρντ ερωτήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως λέει το Γαλλικό Πρακτορείο, θέλει να κρατήσει το ευρώ [EUR=X] , αλλά να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας προς το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της. «Για να κάνουν τι; Πιθανώς για να λάβουν πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν», απάντησε η κα Λαγκάρντ. «Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην Ευρωζώνη.

Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα