Μορατόριουμ στη μετενέργεια μέχρι το τέλος Ιουνίου

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να καλέσει τους εργοδοτικούς φορείς ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας προκειμένου να υπάρξει μορατόριουμ στο θέμα της μετενέργειας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, σε μια προσπάθεια να «παγώσουν» οι όποιες ενέργειες και να διαχειριστεί το θέμα η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί
από την κάλπη της 17ης Ιουνίου.

Τις πληροφορίες για ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του κ. Ρουπακιώτη για το θέμα επιβεβαιώνει και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία του οποίου, αποτελούμενη από τους βουλευτές Δημήτρη Στρατούλη και Γιάννη Σταθά, είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας. «Ο Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία για συνάντηση του με εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς με στόχο να υπάρξει μέχρι τις εκλογές ένα «μορατόριουμ – πάγωμα» της εφαρμογής της πράξης 6/14-2-2012 του Υπουργικού Συμβουλίου για την άρση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί ομαλή πορεία προς τις εκλογές χωρίς επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚM ζήτησαν από τον Υπουργό Εργασίας «την κατάργηση ή τουλάχιστον το πάγωμα μέχρι τις εκλογές της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/14-2-2012, που μειώνει τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και επιβάλλει την αναγκαστική λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών για μειώσεις μισθών μέχρι 40% μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας». Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ζήτησαν τη μη εφαρμογή των αναδρομικών μειώσεων των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της αυθαίρετης περικοπής από τον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας της κρατικής χρηματοδότησης στο ταμείο Υγείας των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική και σ’ άλλα ταμεία.

Αναφορά στο θέμα έκανε με σημερινή του δήλωση και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, ζητώντας το «πάγωμα» των εξελίξεων σχετικά με τη μετενέργεια και της μείωσης των μισθών. Ο κ. Κουτσιούκης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεις για να πάρει μπρος, όπως είπε, η οικονομία και να ανασάνει η κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, έληξε την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου «Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012».
Keywords
Τυχαία Θέματα