Οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές

Άρχισε και επίσημα σήμερα με την υποβολή των υποψηφιοτήτων η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαίου. Τις 56 έδρες της Κυπριακής Βουλής θα διεκδικήσουν με πλήρεις συνδυασμούς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ
και Οικολόγοι.

Στις εκλογές, κατέρχονται και τέσσερις σχηματισμοί, που αναγνωρίστηκαν ως κόμματα μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόκειται για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «ΖΥΓΟΣ», την Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία ( ΚΥ. ΠΡΟ.Σ) , το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑΣΟΚ) και το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ).

Έδρα στη νέα Βουλή διεκδικούν επίσης έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Παγκύπρια, οι υποψήφιοι βουλευτές ανέρχονται σε 412. Υποβλήθηκαν επίσης εννέα υποψηφιότητες για τους εκπροσώπους στη Βουλή των Θρησκευτικών Ομάδων( Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών) .



Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο γενικός έφορος εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι όλα κύλησαν ομαλά.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έστειλε μήνυμα προς όλους τους ψηφοφόρους του κόμματος, να προσέλθουν στην κάλπη, ώστε να διατηρηθούν το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση ισχυροί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Κύπρο.

Επίσης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη δέσμευση ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί στη βάση των διαχρονικών δεσμεύσεών του έναντι της διεθνούς και της τουρκοκυπριακής κοινότητας με στόχο να απελευθερωθεί και να επανενωθεί η Κύπρος.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να διατηρήσει την πρωτιά και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επικείμενες εκλογές είναι ίσως από τις κρισιμότερες για την Κύπρο. Στο Κυπριακό, είπε, παρατηρείται στασιμότητα, ενώ τα διλήμματα που θα τεθούν μετά τον Ιούνιο, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Ο κύριος Αναστασιάδης σημείωσε επίσης ότι η οικονομική κρίση βαθαίνει. Θέλω να πιστεύω, κατέληξε, ότι η κοινωνία θα δώσει στις εκλογές ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε επιτέλους να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση των τόσων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Το ΔΗΚΟ απευθύνεται στον κυπριακό λαό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προτείνει πορεία προοπτικής, διεκδίκησης κι ελπίδας, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν.

Δεν είναι, είπε ο κύριος Καρογιάν, η ώρα για πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις τακτικής, ούτε για θεωρητικές αναζητήσεις, αλλά για αναζήτηση πρακτικών λύσεων στα κρίσιμα προβλήματα που έχουμε ενώπιόν μας.

Τόνισε ότι, εάν επικρατήσει η πόλωση, το αποτέλεσμα θα είναι ο διχασμός και η διχόνοια, με τραγικές συνέπειες για τον τόπο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι συνηθισμένες, αλλά εκλογές διλημμάτων και η ΕΔΕΚ καλεί τους πολίτες να δώσουν ισχυρά μηνύματα στις 22 Μαΐου.

Ψήφος στην ΕΔΕΚ , είπε, είναι
Keywords
Τυχαία Θέματα