Οι εξελίξεις στη Λιβύη στο επίκεντρο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων στη Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, σήμερα το πρωί, στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο Γερμανός ομόλογός του, Γκίντερ Βεστερβέλε.

Αναλύθηκε σε βάθος η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις εξελίξεις στη Λιβύη, είπε
ο κ. Δρούτσας, ο οποίος ενημέρωσε τους 'Ελληνες ανταποκριτές μετά τη συνάντηση με τον κ. Βεστερβέλε. Εξήγησε ότι η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, με απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, παρέχει διευκολύνσεις με υποστηρικτικά μέτρα σε φίλες-σύμμαχες χώρες, αλλά δεν συμμετέχει ενεργά με δικές της δυνάμεις στη φάση αυτή.

Σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ καταλήξει σε απόφαση ενεργοποίησης της Συμμαχίας για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, η Ελλάδα θα έχει περιορισμένη συμμετοχή. Ο κ. Δρούτσας είπε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μία φρεγάτα, που βρίσκεται ούτως ή άλλως για άλλους λόγους στην περιοχή, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ραντάρ, ενώ απέκλεισε συμμετοχή με σμήνος F-16. Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη από το οπλοστάσιο του Καντάφι.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε και το ζήτημα των πυρηνικών αντιδραστήρων, υπό το φως της πρόσφατης καταστροφής στην Ιαπωνία. Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, στόχος είναι να προωθηθεί επανέλεγχος όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και να θεσπιστούν ενιαία και πολύ υψηλά στάνταρ για τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη.

Στο Βερολίνο, ο κ. Δρούτσας παίρνει μέρος σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με τον πρόεδρο της ΚΟ του SPD και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Η εκδήλωση στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ έχει θέμα τη χρηματοοικονομική κρίση και τις συνέπειες για την ΕΕ. Ο υπουργός θα συμμετάσχει, επίσης, στην απογευματινή συνεδρίαση της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα