"Το Κρσκο είναι ένα από τα ασφαλέστερα"

Το πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο στη Σλοβενία είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο, εκτίμησε ο διευθυντής του, Γιάνεζ Κράνιτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα της Βιέννης «Neue Kronen Zeitung». Ο κ. Κράνιτς διέψευσε ότι η εργασία του είναι επικίνδυνη, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος για κάποιον που οδηγεί αυτοκίνητο και πρόσθεσε ότι οι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συνείδηση της ευθύνης που φέρουν, γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες.

Όσον αφορά τις αναγγελίες για
"stress tests" για την αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρώπη, ο κ. Κράνιτς ανάφερε ότι μετά την κρίση στο τραπεζικό σύστημα, επινοήθηκαν τα "stress tests" για τις τράπεζες και τώρα για τα πυρηνικά εργοστάσια.

«Γιατί όχι. Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί η πρώτη σύσκεψη για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Εμείς δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση, καθώς ούτως ή άλλως υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι», τόνισε ο κ. Κράνιτς.

Εξήγησε ακόμη ότι ήδη οι εμπειρογνώμονες σε θέματα πυρηνικής ενέργειας ελέγχουν μεταξύ τους πυρηνικούς σταθμούς.

«Για παράδειγμα, ήμουν πρόσφατα σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βρετανία, γνωρίζω πολύ καλά τα διεθνή πρότυπα και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η μονάδα μας είναι σε εξαιρετική κατάσταση», είπε ο κ. Κράνιτς, προσθέτοντας ότι η άδεια λειτουργίας του Κρσκο που έχει ισχύει έως το 2023 θα παραταθεί για άλλα 20 χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή νέου αντιδραστήρα. «Όταν ένα πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργεί σωστά, τότε είναι καθαρό και ασφαλές. Ωστόσο, φυσικά, κάθε μέρα πρέπει να τίθεται το ερώτημα πόσο είναι πραγματικά σίγουρο», υπογράμμισε ο διευθυντής του Κρσκο.

Αναφερόμενος στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, εκτίμησε ότι προφανώς οι διαχειριστές δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι.

«Δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση από τέτοια γεγονότα, συνάγονται διδάγματα», σημείωσε.

Παραδεχόμενος ότι στο Κρσκο υπήρξαν «μικρά» προβλήματα, ανέφερε ότι ποτέ κανένας εργάτης δεν εκτέθηκε σε ραδιενέργεια.«Είμαι εδώ από το 1981 και δεν συνέβη κάτι τέτοιο ποτέ. Η επιβάρυνση με ραδιενέργεια ελέγχεται συνεχώς», υπογράμμισε.

Για την ασφάλεια του Κρσκο μίλησε και η υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Ντάρια Ράντιτς, η οποία μετά το χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Σλοβενία δεν θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια υπό το φως του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία.

«Η Σλοβενία δεν μελετά κάποια δραστικά μέτρα. Θα προωθήσουμε το στόχο μας για συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου Κρσκο, το οποίο θα παραμείνει μέρος του εθνικού ενεργειακού σχεδίου», ανέφερε η κ. Ράντιτς μετά τη συνάντηση.

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 30% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα