Οι δύο οδοί για την έξοδο απο την κρίση

Το ισχυρότερο κόμμα στη Βουλή του Κοσόβου, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) δεν αποδέχεται την πρόταση της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου για προκήρυξη εκλογών σε ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας "Ζέρι".

Λόγω αδυναμίας επίτευξης ομοφωνίας στην εκλογή προέδρου του Κοσόβου ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επιχειρήσει την επανεκλογή του Μπεντζέτ Πατσόλι κι αν δεν καταστεί δυνατή, θα αποφασίσει την προκήρυξη νέων εκλογών σε δύο μήνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι αρχηγοί
των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Χασίμ Θάτσι και Μπεντζέτ Πατσόλι, συμφώνησαν ότι ο συμβιβασμός εντός του συνασπισμού είναι αναπόφευκτος, αλλιώς το Κόσοβο θα οδηγηθεί σε εκλογές το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο.

Η ηγεσία της Συμμαχίας για το Νέο Κόσοβο (ANK), του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, συνεδρίασε χθες και έλαβε οριστική απόφαση ότι ο αρχηγός του κόμματος, Μπεντζέτ Πατσόλι πρέπει να είναι και πάλι ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για την προεδρία του Κοσόβου. "Μέχρι στιγμής η Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο στηρίζει τη συμφωνία συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου σε όλα τα σημεία και ζητεί την πλήρη εφαρμογή της. Αυτό συνεπάγεται ότι ο πρόεδρος του Κοσόβου πρέπει να προέρχεται από τη Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο", ανέφεραν εκπρόσωποι του κόμματος.

Ζήτησαν επίσης από την αντιπολίτευση να τηρήσει εποικοδομητική στάση, δηλαδή οι βουλευτές τους να είναι παρόντες στη συνεδρίαση της Βουλής και να καταστήσουν δυνατή την εκλογή του κ. Πατσόλι.

Πάντως μέχρι στιγμής ο συνασπισμός Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου - Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο έχει επιλογή ή να "θυσιάσει" την υποψηφιότητα του Μπεντζέτ Πατσόλι για την προεδρία του Κοσόβου και να προτείνει στην αντιπολίτευση διαβουλεύσεις για την εκλογή προέδρου με συναίνεση, ή να προετοιμαστεί για μία ακόμη βουλευτική εκλογική μάχη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου έκρινε ότι η εκλογή του Μπεντζέτ Πατσόλι στην προεδρία του Κοσόβου το Φεβρουάριο ήταν αντισυνταγματική.

Ο κ. Πατσόλι αρνήθηκε χθες να παραστεί στην τελετή παράδοσης καθηκόντων στον πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, ο οποίος θα εκτελεί χρέη προέδρου του Κοσόβου έως την εξεύρεση λύσης.

Νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι νέες προεδρικές εκλογές στο Κόσοβο μπορούν να διεξαχθούν στις 22 Απριλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα