«Διαδικασία μακράς διαρκείας η έξοδος από την κρίση»

Διαδικασία μακράς διαρκείας θα απαιτηθεί για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πέταξε το “μπαλάκι” της εξόδου από την οικονομική κρίση στις εθνικές κυβερνήσεις.

Αντιδράσεις υπήρξαν απ' όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, που υποστήριξαν ότι τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη των χωρών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να εξαλείψουν τα αίτια δημιουργίας της κρίσης στην Ευρώπη.

Υπεραμυνόμενος
της ορθότητας των μέτρων που αποφασίσθηκαν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση (23-24 Μαρτίου) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σε δηλώσεις του, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραδέχθηκε ότι, η εφαρμογή των μέτρων στήριξης της ευρωζώνης δεν οδηγούν, κατ' ανάγκη, την Ευρώπη σε άμεση έξοδο από την κρίση.

Πρόκειται για μία διαδικασία “μακράς διαρκείας”, υποστήριξε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι, δεν έχουμε, ακόμη, ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, διότι αυτά αποτελούν συνέχεια των σφαλμάτων του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εναπόθεσε την επιτυχία της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης, στις εθνικές κυβερνήσεις που, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτάσεις φιλόδοξες, που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της δημιουργίας ανάπτυξης.

Το “μπαλάκι”, είπε χαρακτηριστικά, είναι πλέον στο γήπεδο των κρατών μελών, ομολογώντας ότι, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, ιδιαίτερα στις κοινωνικές πτυχές, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντολ, εξέφρασε την ανησυχία ότι, δεδομένης της κρίσης, είναι δύσκολο να διατηρήσει την αυτονομία του, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Πρέπει όλες οι χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα τους και να επενδύσουν στην καινοτομία, ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη, συμπέρανε.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, κατηγορώντας τους ότι ανέχονται να κυβερνούν την Ευρώπη οι Οίκοι αξιολόγησης.

Όταν εμείς αποφασίζουμε να ενισχύσουμε μία ευρωπαϊκή χώρα για να εξέλθει από την κρίση, την επόμενη ημέρα βγαίνουν οι Οίκοι Αξιολόγησης και την υποβαθμίζουν, δυσχεραίνοντας την όλη προσπάθεια δανειοδότησης της με ευνοϊκούς όρους, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ “Ευρώπη 2020”, ο κ. Σουλτς το χαρακτήρισε φανταστικό σενάριο και υποστήριξε ότι, κι αυτό θα αποτύχει όπως απέτυχε και το Σύμφωνο της Λισσαβόνας.

Πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ευρώπη όταν αναγκάζεται τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόζουν προγράμματα περικοπών των
Keywords
Τυχαία Θέματα