"Ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν ήταν δολοφονία"

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ δήλωσε σήμερα πως ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν "μια εθνική πράξη νόμιμης άμυνας" και πως αν ο μπιν Λάντεν ήθελε να παραδοθεί θα γινόταν αποδεκτό. "Αυτό που συνέβη στον μπιν Λάντεν
δεν ήταν δολοφονία. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες ανάμεσα σε αμάχους", τόνισε ο Χόλντερ στο BBC.

"Θα δεχόμαστε την παράδοσή του αν αυτή ήταν εφικτή, αλλά δεν θα θέταμε σε κίνδυνο τις ζωές των θαρραλέων SEALS (μελών της ομάδας κρούσης που πραγματοποίησε την επιχείρηση)", υπογράμμισε ο ίδιος.

"Αποστολή μας ήταν να τον συλλάβουμε ή να τον σκοτώσουμε. Αν ήταν πιθανό να παραδοθεί αυτό θα συνέβαινε. Όμως πάνω από όλα ήταν η προστασία των δυνάμεων που πραγματοποίησαν την επιχείρηση", επισήμανε ο αμερικανός υπουργός.

"Ηταν ένας άνθρωπος που είχε ορκιστεί ότι ποτέ δεν θα τον συλλάβουν ζωντανό. Υπήρχαν ενδείξεις ότι ίσως να είχε πάνω του εκρηκτικά, ότι στο δωμάτιο που βρισκόταν είχε όπλα", τόνισε ο Χόλντερ.

Οι γιοι του Οσάμα μπιν Λάντεν κατήγγειλαν την "αυθαίρετη εκτέλεση" του πατέρα τους και χαρακτήρισαν "απαράδεκτη και ταπεινωτική" την πόντιση της σορού του στη θάλασσα. Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στους New York Times την Τρίτη ζητούν να μάθουν γιατί ο πατέρας τους "δεν συνελήφθη και δικάστηκε ώστε να αποκαλυφθεί στον κόσμο η αλήθεια".



Στο μεταξύ, περίπου 300 Πακιστανοί, οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα στο Αμποταμπάντ, την πόλη στην οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν στη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του ηγέτη της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ και ζητούσαν την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την παρουσία και το θάνατο του αρχηγού της αλ Κάιντα στην πόλη.
Keywords
Τυχαία Θέματα