Ο θάνατος 52 άνθρωπων είναι αποτέλεσμα παράνομης ενέργειας

Ο θάνατος των 52 θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων πριν από έξι χρόνια στο Λονδίνο είναι αποτέλεσμα παράνομης ενέργειας, απευθείας συνέπεια των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων, και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιοσδήποτε οργανισμός προκάλεσε ή συνέβαλε στους θανάτους αυτούς, αποφάνθηκε σήμερα επισήμως η ανακρίτρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση.

Η απόφαση στην έρευνα που διήρκεσε πεντέμιση μήνες για την σφοδρότερη επίθεση εν καιρώ ειρήνης στο βρετανικό έδαφος εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν
σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης κομάντο στο Πακιστάν και ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Πολ Στίβενσον προειδοποίησε ότι μία νέα επίθεση κατά της Βρετανίας είναι πιθανή ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η ανακρίτρια Χέδερ Χάλετ δήλωσε επίσης ότι η απόφασή της συνοδεύεται από συστάσεις που "είναι πιθανόν να σώσουν ζωές" στο μέλλον σε ανάλογα περιστατικά.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αναφέρθηκε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός "αφάνταστα φοβερού κύματος φρίκης".

Τέσσερις ισλαμιστές, βρετανοί υπήκοοι, οι Μοχάμαντ Σιντίκουε Καν, 30 ετών, Σεχζάντ Τανγουϊρ, 22 ετών, Χασίμπ Χουσέιν, 18 ετών και Ζερμέιν Λίντσεϊ, 19, πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε τρία κατάμεστα τρένα του μετρό και σε ένα λεωφορείο κατά την ώρα αιχμής το πρωί της 7ης Ιουλίου το 2005.

Εκτός από τους ίδιους τους δράστες και τους 52 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν άλλοι 700.

Η δικαστική έρευνα, η οποία χρειάστηκε να καθυστερήσει ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι δίκες των κατηγορούμενων ως συνεργάτες των βομβιστών, ήταν η πρώτη δημόσια εξέταση για τις επιθέσεις και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτές.

Πολλές από τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διακριβωθεί αν η αστυνομία και η υπηρεσία ασφαλείας MI5 μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τις επιθέσεις.

Η δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιος οργανισμός ή κάποιες αστοχίες προσώπων "είτε προκάλεσαν είτε συνέβαλαν στους θανάτους".

Στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας κατέθεσαν 309 μάρτυρες.

Αναφορικά με την αντίδραση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης την ημέρα των επιθέσεων, με την οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα η έρευνα, η δικαστής ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν δεν προκάλεσαν τους θανάτους.

Όπως πρόσθεσε η δικαστής, το ιατρικό και επιστημονικό υλικό που εξετάστηκε σχετικά με τη φύση των επιθέσεων αποδεικνύει ότι κανένα από τα θύματα δεν θα είχε επιζήσει εξαιτίας της φύσης των τραυμάτων τους.

Η διαδικασία ξεπέρασε "κατά πολύ την απλή καταγραφή του θλιβερού γεγονότος ότι 52 αθώα μέλη του επιβατικού κοινού σκοτώθηκαν παράνομα σε μία φρικτή τρομοκρατική ενέργεια", είπε η δικαστής.

"Εξετάσαμε λεπτομερώς τις συνθήκες θανάτου του καθενός από τα θύματα και την επάρκεια τω
Keywords
Τυχαία Θέματα