Ο Πρωθυπουργός με Γιώργο και Αντώνη

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά έχει ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος,
εν μέσω των συνεχιζόμενων πιέσεων των εταίρων προς την Ελλάδα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη χθεσινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδήμος συναντάται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στις θα συναντηθεί 17.30 με τον πρόεδρο της ΝΔ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης και να συμφωνηθεί μια κοινή γραμμή ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι επιμένουν στη σύσταση ειδικού λογαριασμού από τον οποίο θα δεσμεύονται πρώτα τα κονδύλια για τόκους και χρεολύσια δανείων και κατόπιν θα καλύπτονται άλλες ανάγκες του ελληνικού κράτους, ενώ φαίνεται πως τίθενται νέες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της νέας βοήθειας. Πηγή της ΕΕ έκανε λόγο για μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα πριν προχωρήσει το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γέγκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν το Eurogroup να εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής έγκρισης της βοήθειας έως τη διενέργεια των εκλογών [Βλέπε άρθρο] .

«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές», σημειώνει σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad και προσθέτει: «Για το λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση».

Στη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές, εμμένει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμη βάση και το ίδιο πρέπει να ισχύει και γα τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Ostsee Zeitung». Επισημαίνει μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει. «Αυτό είναι πρόβλημα», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιεργκ Ασμουσεν διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση στο Eurogroup της Δευτέρας και να γίνει έγκαιρα η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων [Βλέπε άρθρο] .

Γ. Καρατζαφέρης - Ντ. Μπακογιάννη ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις παρέσχε το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν στην ανάγκη σεβασμού της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, δεδομένων των νέων προϋποθέσεων που φέρονται να θέτουν επί τάπητος.

«Εθνική κινητοποίηση με στόχο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα