Νέα επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Η καθοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Συγκεκριμένα, ο δείκτης, σημειώνοντας μείωση 15 μονάδων, διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες στο δ' τρίμηνο από 61,4 μονάδες στο προηγούμενο τρίμηνο. Η νέα πτώση είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης να αγγίξει ένα νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Η εξέλιξη αυτή, κατά το Παρατηρητήριο, "φανερώνει την απογοήτευση που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα ΤΠΕ ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας" και προσθέτει ότι "η συγκρατημένη συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τις δαπάνες τους αποδεικνύει τη διάχυτη ανασφάλεια και την απογοήτευση που επικρατεί με τις οικονομικές εξελίξεις'.

Στην έντονη πτώση του δείκτη συμβάλλουν όλοι οι τομείς, ιδίως με το Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ να σημειώνει κατακόρυφη πτώση. Συγκεκριμένα, στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι επιχειρηματικές προσδοκίες εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες, στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, στη Βιομηχανία ΤΠΕ ενισχύεται η απαισιοδοξία και ο δείκτης κλίματος κινείται εκ νέου καθοδικά, ενώ όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και οι αντίστοιχες για τη χώρα είναι αρνητικές.

Πιο αναλυτικά:

- Μικρή είναι η κάμψη των προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ: Οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών, καθώς και η τρέχουσα ζήτηση των επιχειρήσεων στις Υπηρεσίες ΤΠΕ, συνεχίζουν να είναι αρνητικές, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε οριακή άνοδος. Εντονότερη είναι η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο. Στο δείκτη του κλίματος έχουν αποτυπωθεί πλήρως τόσο η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όσο και η ζήτηση η οποία έχει μειωθεί επικίνδυνα, ενώ διάχυτη είναι η απαισιοδοξία για τη μελλοντική ζήτηση.

- Ασφυκτικό είναι το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ: Το κλίμα στο δ' τρίμηνο του 2010 καταγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο και πλέον, κατά το Παρατηρητήριο, έχουν αποτυπωθεί πλήρως τόσο η αρνητική εικόνα που εμφανίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για τις μηδενικές ουσιαστικά πωλήσεις τους, όσο και οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται επικίνδυνα.

- Έντονη είναι η υποχώρηση των προσδοκιών στον τομέα της Βιομηχανίας ΤΠΕ: Το γεγονός οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς εκτιμήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων ΤΠΕ για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης, που έχει ως αποτέλεσμα και τη διόγκωση των αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών, αν και βελτιώθηκαν στο δ' τρίμηνο του 2010, παραμένουν αρνητικές, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της π
Keywords
Τυχαία Θέματα