"Ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα"

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προσωρινού ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στο Κόσοβο, δήλωσε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την επίλυση πρακτικών θεμάτων στο Κόσοβο, αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα.

Στόχος του διαλόγου είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτικών και η διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων, τόνισε ο κ. Λάιτσακ, στη διάρκεια σύσκεψης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
αναγγέλλοντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων πριν από το Πάσχα.

«Τώρα που έχουν συγκροτηθεί οι θεσμοί του Κοσόβου, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους πρέπει να είναι ο επιτυχής διάλογος με το Βελιγράδι», ανέφερε ο κ. Λάιτσακ, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Voice of America και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για διαδικασία καθοριστικής σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα.

«Οι δύο πρώτες συναντήσεις διεξήχθησαν, στη διάρκεια του Μαρτίου, σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα. Δεν υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, αλλά πρόκειται για συζητήσεις, που αφορούν ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ζητημάτων της καθημερινής ζωής στο Κόσοβο. Υπήρξε ήδη πρόοδος στο θέμα της περιφερειακής συνεργασίας και των μητρώων», υπογράμμισε.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι ο διάλογος διεξάγεται υπό δύσκολες συνθήκες και ότι η Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις συζητήσεις, που αποτελούν προτεραιότητα για την τρέχουσα χρονιά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι η πολιτική αποστολή στο Κόσοβο διαχώρισε πόρους και συγκρότησε ειδική μονάδα για την προστασία μαρτύρων στην έρευνα για τα εγκλήματα και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, με βάση την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί συζητήσεις με το συντάκτη της έκθεσης για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Ντικ Μάρτι, και συγκεκριμένο αριθμό μαρτύρων», ανέφερε ο κ. Λάιτσακ.

Ο Σλοβάκος διπλωμάτης θα αναλάβει προσωρινά χρέη ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στο Κόσοβο, μετά τη λήξη της θητείας του Πίτερ Φέιθ, στο τέλος του μήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα