"Νέα κρίση εμπιστοσύνης" για τα ομόλογα

Για νέα κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας παρά τα κολοσσιαία κεφάλαια που έχουν διατεθεί για την στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της ολλανδόφωνης βελγικής εφημερίδας De Tijd με τίτλο «Η ευρωζώνη δέχεται νέες πιέσεις και υπότιτλους «Οι επενδυτές βάζουν στο στόχαστρο εκ νέου την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα», «Τα εκατοντάδες δις ευρώ που
έχουν δοθεί για την στήριξη του ευρώ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταθεί αρκετά για να δαμάσουν την κρίση», «Οι αγορές φοβούνται ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι πολύ ακριβός για την Ιρλανδία».

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, επιθέσεις δέχτηκαν κυρίως τα δεκαετή ιρλανδικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας να εκτοξευτούν στα ύψη. Το παράδοξο --κατά την εφημερίδα-- είναι ότι τα επιτόκια των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι βραχυπρόθεσμα η Ιρλανδία είναι σε θέση να ξεπεράσει τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επισημαίνεται ότι μεγάλο προβληματισμό προκαλούν στους επενδυτές και οι αυστηροί όροι που έχει θέσει η Ευρώπη προκειμένου να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ιρλανδία.

Την ίδια μοίρα είχαν και τα πορτογαλικά ομόλογα, καθώς η πορτογαλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, ενώ από το κύμα μαζικών πωλήσεων ομολόγων της περιφέρειας δεν γλίτωσαν ούτε τα ελληνικά ομόλογα, καταλήγει η εφημερίδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα