Μνήμες από την ιστορική μάχη της Κρήτης

Μνήμες από την ιστορική μάχη της Κρήτης αναβιώνουν στο παλιό τελωνείο Χανίων, όπου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο φιλοξενείται έκθεση παλαιών οχημάτων εκείνης της περιόδου.

Η έκθεση ουσιαστικά είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Τα δύο αφορούν τα παλαιά αυτοκίνητα και το τρίτο, εφημερίδες έγγραφα φωτογραφίες και πολεμικά είδη της περιόδου.

Το κομμάτι αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου πολιτισμού της περιφερειακής ενότητας
Χανίων, Δημήτρη Νικολακάκη, «υπάρχουν τρεις εφημερίδες της εποχής, λογοκριμένες, όπου καταγράφονται από την πλευρά των Γερμανών τα γεγονότα για τη Μάχη της Κρήτης. Από την άλλη, έχουμε τον ''Ταχυδρόμο'' της Αιγύπτου, ο οποίος ''βλέπει'' τα γεγονότα με την ματιά των Εγγλέζων, ενώ στην εφημερίδα ''Βραδινή'' υπάρχουν έγχρωμες φωτογραφίες από την Μάχη». Στην έκθεση παρουσιάζεται ακόμα, πολεμικό υλικό της εποχής και μια σκηνή εκστρατείας με πλήρη εξοπλισμό ασυρμάτου.

Το βασικό κομμάτι της έκθεσης αφορά τα πολεμικά οχήματα της περιόδου της μάχης και είναι χωρισμένο στα δύο:

Στη γερμανική γωνιά, ο επισκέπτης θα συναντήσει δύο μοτοσικλέτες, (μία με καλάθι), ένα όχημα - τζιπ μεταφοράς αξιωματικών και ομοιώματα με πλήρη εξάρτηση γερμανού αξιωματικού αλεξιπτωτιστή και στρατιώτη.

Στη γωνιά των συμμάχων, υπάρχει μια υδροφόρα, δύο τζιπ, δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τρεις μοτοσικλέτες, ενώ δεσπόζουν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και μια ιδιαίτερη «Καναδέζα» C 15, με το πεντάλ του γκαζιού τοποθετημένο στη μέση, ανάμεσα στον συμπλέκτη (δεξιά) και το φρένο (αριστερά).

Το θωρακισμένο όχημα M3A1 των 7.000 κυβικών και βάρους 7 τόνων, είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ατσάλι και στον κόσμο υπάρχουν 35, από τα οποία δύο είναι στην Αθήνα και ένα στα Χανιά.

Τα τζιπ της έκθεσης είναι παραγωγής 1941-1944, περίοδο κατά την οποία παρήχθησαν 900.000 κομμάτια, ενώ το γερμανικό όχημα μεταφοράς αξιωματικών ονομαζόταν «τετράγωνο όχημα» και διαθέτει αερόψυκτο κινητήρα. Ο ίδιος κινητήρας χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τη μαζική παραγωγή του γνωστού «σκαραβαίου».

Όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου διατήρησης ιστορικών οχημάτων, Ξενοφών Βορδώνης ,«στήσαμε μια έκθεση με οχήματα που είναι ήδη στην Κρήτη και είναι κυρίως από τη συλλογή του Παύλου Καραγιαννίδη. Αυτά τα οχήματα προέρχονται από εκποίηση του στρατού και ήταν σε άθλια κατάσταση όταν τα αγοράσαμε όμως με κόπο και μεράκι τους ξαναδώσαμε την αρχική τους εικόνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, την Παρασκευή αναμένονται στα Χανιά ακόμα 18 οχήματα από όλη την Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα