Μέτρα για το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Κόσοβο

Νέο πακέτο μέτρων, με στόχο να καταστεί περισσότερο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές, το επιχειρηματικό περιβάλλον, σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση του Κοσόβου. Στόχος, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, είναι να καταλάβει το Κόσοβο μία καλή θέση στη λίστα των 40 καλύτερων - για την υλοποίηση επενδύσεων - χωρών. Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης του Κοσόβου είναι ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέχρι το 2014.

Για την επίτευξη του στόχου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη μέτρων που αφορούν, κατά κύριο λόγο, τη βασική λειτουργία των επιχειρήσεων, από την ίδρυσή τους μέχρι την πλήρη
ανάπτυξή τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προχωρά στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών με την απλοποίησή τους, την κατάργηση τουλάχιστον των μισών από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα εγγράφονται όλες οι εταιρίες, με στόχο την προστασία των επενδυτών και της διαφάνειας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε - σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης - πως το νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή του στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καταστεί «ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί σε 7% έως 8% την περίοδο 2011-2014 και η ανεργία να μειωθεί από το 10% στο 8%, δηλαδή να δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας, την επόμενη τριετία.

Η αρμόδια, για την υλοποίηση των μέτρων, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιμόζα Κούσαρι-Λίλα, δήλωσε πως ήδη στη Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση τριών, εκ των συνολικά 12 σχεδίων νόμων, που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ορισμένες διατάξεις των σχεδίων νόμων προβλέπουν την ίδρυση των επιχειρήσεων μόλις σε 3 ημέρες, έναντι 23 που είναι απαραίτητες αυτό το διάστημα, πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα