Μέρκελ: Στο τέλος του δρόμου η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη

«Η Ευρώπη ενώνεται κι ενισχύεται στην κρίση. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και θα έχει εμπόδια, αλλά στο τέλος του δρόμου η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτή», τονίζει η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό της μήνυμα για το νέο έτος που θα μεταδοθεί το απόγευμα.

Παράλληλα, υπερασπίζεται το ευρώ [EUR=X] επισημαίνοντας ότι αυτό κατέστησε ισχυρότερη τη γερμανική οικονομία: «Στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση
του 2008, το ευρώ μάς προστάτευσε από το να συμβούν χειρότερα πράγματα. Σήμερα [. . .] κάνω τα πάντα για να ενισχύσω το ευρώ. Αλλά αυτό θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν η Ευρώπη αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν. Ένα από αυτά [τα μαθήματα] είναι ότι το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να έχει πραγματική επιτυχία εάν εμείς στην Ευρώπη δεν συνεργαστούμε πιο στενά από ό,τι κάναμε ως σήμερα».
Η Μέρκελ αναφέρει στο μήνυμά της ότι το 2011 υπήρξε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ρήξεις, εξεγέρσεις και καταστροφές: αναφέρεται στην Αραβική ʼνοιξη αλλά και στην πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα που ώθησε την κυβέρνησή της να ανακοινώσει ότι η χώρα θα πάψει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια έως το 2022.

Η καγκελάριος λέει ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη έφερε στην ήπειρο τα τελευταία 50 χρόνια «ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία».

AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα