Αντιμνημονιακοί το δίχως άλλο!

Χθες, το υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου και με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποφάσισε μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 12,3%, η οποία θα επιβαρύνει με μεγάλα ποσά τα μεσαία νοικοκυριά, δηλαδή αυτό που λέμε μεσαία τάξη.
Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών της αντι-μνημονιακής ΝΔ και του επίσης αντι-μνημονιακού, εσχάτως, ΛΑΟΣ.
Ούτε ο πολύς Μάκης Βορίδης, ούτε ο «Χατμάνος» της ΝΔ, ούτε ο οικονομικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Μουρμούρας, εξέφρασαν αντιρρήσεις.
Δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, διότι οι χρηματοδότες τους έχουν συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τις αυξήσεις αυτές.
Αλλά δεν είναι μόνο η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ που δεν έβγαλαν άχνα για το χαράτσι που θα επιβαρύνει τη μεσαία τάξη. Είναι και τα μέσα ενημέρωσης που απλά περιορίσθηκαν να αναφέρουν την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Κάποια υπερέβησαν σε λαϊκισμό κάθε προηγούμενο. Όπως η «Καθημερινή» η οποία προέβαλε την περικοπή κάποιων «προνομίων» υπαλλήλων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, να πληρώνουν χαμηλότερα τιμολόγια, ως να οφειλόταν το πρόβλημα της επιχείρησης στα χαμηλά τιμολόγια που πλήρωναν οι υπάλληλοι. Και έκανε απλά μια αναφορά στην αύξηση του τιμολογίου που θα πληρώσουν όλοι οι πολίτες, με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι, για μια ακόμα φορά, όσοι ανήκουν στη μεσαία τάξη.
Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, έχουν επενδύσει σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, περιμένοντας μεγάλα κέρδη. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ευνοεί τους σχεδιασμούς των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που αποβλέπουν σε πολύ υψηλά κέρδη. Αν η ΔΕΗ κρατούσε τα τιμολόγιά της χαμηλά, οι ιδιώτες θα έπρεπε να δίνουν το ρεύμα επίσης σε χαμηλές τιμές για να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Όμως η ΔΕΗ απαξιώνεται και υποχρεώνεται από την κυβέρνηση να αυξήσει τα τιμολόγιά της, ώστε να δικαιολογούνται οι τιμές στις οποίες θα παρέχουν το ρεύμα οι ιδιώτες, προκειμένου να έχουν υπερκέρδη, και μαζί με αυτούς και οι εκδότες και ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.
Το σχέδιο είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης της ΝΔ και Κώστα Καραμανλή. Τότε, το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του βουλευτή Εύβοιας και πρώην Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Δημήτρη Πιπεργιά, είχε δώσει μεγάλο αγώνα και ακύρωσε την προσπάθεια της ΝΔ, που είχε και τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά.
Το 2004 η ΔΕΗ παραδόθηκε στη ΝΔ με κέρδη 500 εκατ ευρώ το χρόνο και η ΝΔ, δια του κ. Παλαιοκρασσά, την έκανε ζημιογόνα. Η ίδια τακτική ακολουθείται και σήμερα. Και καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε τα αυξημένα κέρδη που πρέπει, κατά τους κυβερνώντες, να έχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Keywords
Τυχαία Θέματα