Κατά της αναδιάρθρωσης ο Χ. Ρομπάι

Ο ΦΑΪΜΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και ιδιαίτερα στις συζητήσεις περί διαχείρισης του ελληνικού χρέους,
ο Χ. Ρομπάι εξέφρασε την άποψη ότι μία αναδιάρθρωση ενέχει πραγματικούς κινδύνους. «Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η αναδιάρθρωση του χρέους, ή η αναμόρφωση θα επιδείνωνε την κατάσταση, καθώς οι κίνδυνοι αποτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστιοι σε σχέση με τα οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει».

Ο Πρόεδρος της ΕΕ συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην εφαρμογή των σκληρών αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Για να εκσυγχρονίσουμε την Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση».

Καταλήγοντας, ο Χ. Ρομπάι επεσήμανε την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την περικοπή του ελλείμματος, τον τελευταίο χρόνο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι προκειμένου να πετύχει το πρόγραμμα αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «περαιτέρω φιλόδοξη και αποφασιστική δράση».
Ο καγκελάριος Φάιμαν εμμένει
Επιφυλακτικός σε ό, τι αφορά τις χθεσινές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη, σημειώνοντας πως, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να ειπωθεί αν αυτές θα εκπληρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τονίζοντας πως αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί επακριβώς και μόνον τότε θα δοθούν τα χρήματα, ο Αυστριακός καγκελάριος επεσήμανε ότι είναι υπεύθυνος απέναντι στον Αυστριακό φορολογούμενο, για το λόγο αυτό και η εμμονή του στην τήρηση των προϋποθέσεων.

Επιπλέον, ο κ. Φάιμαν τάχτηκε υπέρ της διατήρησης του ευρώ, σημειώνοντας πως η Αυστρία, ως χώρα προσανατολισμένη στις εξαγωγές, ωφελείται, κατά την άποψή του, από το κοινό νόμισμα.

Υπονοώντας προφανώς τις διάφορες αιτιάσεις για επιστροφή στο πρώην αυστριακό εθνικό νόμισμα, το σελίνι, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να συνταχτεί με εκείνους, που, με τη δημιουργία φόβων, επιδιώκουν μικροκομματικό όφελος.

Keywords
Τυχαία Θέματα