Κ.Καραμανλής: Συμμετοχή της ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ολίγων μηνών, θα λειτουργούσε θετικά...

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρισκόταν στο αυτοκίνητό του κατευθυνόμενος προς τη Βουλή, για να παρακολουθήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λίγο πριν φθάσει στη Βουλή, άκουσε από το ραδιόφωνο ότι η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Με την πρώτη ευκαιρία έκανε στροφή 180 μοιρών και επέστρεψε στη Ραφήνα.
Οι πληροφορίες από συνεργάτες του αναφέρουν ότι η είδηση δεν τον ευχαρίστησε. Ο κ. Καραμανλής ήταν της άποψης
ότι το κόμμα του θα έπρεπε να παραμείνει στη Βουλή και να αναπτύξει τιε θέσεις του και όχι επί 48 ώρες (μετά την αποχώρηση) να μην ακουστεί τίποτα από πλευράς ΝΔ, ενώ συζητούνταν ένα πολύ σημαντικό θέμα, από την έκβαση του οποίου θα καθορίζονταν και τα επόμενα βήματα της χώρας.
Δεν ήταν η μοναδική διαφωνία του Καραμανλή με τον Σαμαρά. Από την αρχή ήταν αντίθετος με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή, γενικά, μη πολιτικών προσώπων. Κι έτσι εξηγείται, εν μέρει τουλάχιστον, η συμμετοχή του Βαγγέλη Αντώναρου στην κίνηση βουλευτών της ΝΔ να στείλουν κείμενο, με υπογραφές υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας στον Αντώνη Σαμαρά. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να εξηγηθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του ανθρώπου που πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την ηγεσία της ΝΔ το 1997, αλλά και του Βαρβιτσιώτη τζούνιορ, του Μιλτιάδη.
Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, πέραν της διαφωνίας του με μη πολιτική κυβέρνηση, πίστευε πως έπρεπε να σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση, με συμμετοχή της ΝΔ, με χρονικό ορίζοντα αυτόν που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς.
Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής ήταν υπέρ της συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σχετικά με τη στάση του κ. Καραμανλή παρατηρείται ότι, αν οι προτάσεις γινόταν δεκτές δεν θα υπήρχε απειλή απομόνωσης της ΝΔ από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να την ξεπεράσουν. Θεωρεί επίσης ότι μέσω της συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ολίγων μηνών, θα λειτουργούσε θετικά και ως προς την τελική αποτίμηση της δικής του παρουσίας στον πρωθυπουργικό θώκο, μια θητεία η οποία επισώρευσε στη χώρα τα δεινά που βιώνει σήμερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα