Κατηγορεί Φάταχ και Χαμάς για βασανιστήρια!

Μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τρίτη την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ότι ενέχεται σε βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις προσώπων, προειδοποιώντας την να μην επαναλάβει τα σφάλματα των αραβικών καθεστώτων εκχωρώντας υπερβολική εξουσία στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δίνοντας στην δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση στην Δυτική Όχθη, όπου κυβερνά η ΠΑ, και στη Λωρίδα της Γάζας,
όπου κυβερνά η ισλαμιστική παράταξη Χαμάς, κατηγόρησε και την δεύτερη για βασανισμούς και αυθαίρετες συλλήψεις.

Είναι η πρώτη έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης που δημοσιεύεται μετά από τις εφετινές λαϊκές εξεγέρσεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Συρία, που συνοδεύτηκαν από την καταγγελία της δράσης των υπηρεσιών ασφαλείας των καθεστώτων τους.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη νοοτροπία ‘η ασφάλεια πρώτα απ' όλα’ που επιβάλλεται σε βάρος των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και του κράτους δικαίου», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτή η μέθοδος είναι η συντομότερη οδός για την άβυσσο--την άβυσσο των αστυνομικών κρατών, που είδαμε, και βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση, σε κράτη γύρω μας».

Η Επιτροπή επέκρινε την Παλαιστινιακή Αρχή για τους ελέγχους ασφαλείας που έχουν στόχο να μην προσλαμβάνονται υποστηρικτές της Χαμάς στη γραφειοκρατία της ΠΑ. Σημείωσε ότι οι βασανισμοί και οι αυθαίρετες συλλήψεις συνεχίστηκαν το 2010 στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς και Φάταχ --η παράταξη του προέδρου της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς-- συμφώνησαν τον Απρίλιο να τερματίσουν την τετραετή διένεξή τους και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατουμένους.

Αλλά ο Μαμντούχ αλ Άκερ, επικεφαλής της επιτροπής, είπε ότι η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί. «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η συνήθης», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. «Τίποτε δεν έχει γίνει για αυτά τα θέματα, που αποτελούν μέρος της συμφιλίωσης».

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης, ο Άκερ πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει πολιτικός έλεγχος στους μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να μην υπερβάλλουν στις εκθέσεις τους προς τους πολιτικούς». Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σε αραβικά κράτη που οι μηχανισμοί ασφαλείας υπερβάλλουν όσον αφορά τις «απειλές» για να ενισχύουν την δική τους θέση, εξήγησε.
Keywords
Τυχαία Θέματα