Η ζήτηση για δάνεια έχει μειωθεί κατακόρυφα

Το πρότυπο αντίδρασης των ελληνικών τραπεζών στην βαθειά ύφεση δεν διαφέρει ουσιαστικά από τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, η πιστωτική επέκταση ήταν μηδενική το 2009 στην ευρωζώνη και το 2010 στην Ελλάδα, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -4,1% στην ευρωζώνη και κατά -4,5% στην Ελλάδα.
Μάλιστα, στην διετία 2009-2010, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα παρέμεινε θετικός παρά το ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 6,5% σε πραγματικούς όρους. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την οικονομία ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σε αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες είναι απολύτως αναγκαίο να εξασφαλίσουν τη χρηστή διαχείριση των πόρων που τους εμπιστεύονται οι καταθέτες τους και οι μέτοχοί τους, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι τα τραπεζικά ιδρύματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται βοήθεια για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της βαθειάς ύφεσης και να χρηματοδοτούν νέες επενδύσεις που έχουν θετικές προοπτικές.

Οι τράπεζες προωθούν αναρίθμητες ρυθμίσεις στα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όπου αυτό είναι δυνατό για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους. Η κεφαλαιακή επάρκεια των Ελληνικών τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητική ακόμη και σήμερα-σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που διατυπώνονται τους τελευταίους μήνες, στις οποίες αναφέρονται και οι αναλυτές της Alpha Bank-παρά τις σημαντικές προβλέψεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει για να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη αύξηση των επισφαλών και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό συμβαίνει διότι οι μέτοχοι των τραπεζών συνέβαλαν καθοριστικά στις κεφαλαιακές ενισχύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2009.

Ο συνδυασμός ύφεσης και κρίσης το 2010 οδήγησε σε κλονισμό της εμπιστοσύνης και επέφερε μία διάβρωση της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών κατά 29 δισ.ευρώ, κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνεπώς, οι τράπεζες αναγκάσθηκαν να προσφύγουν σε δανεισμό από την ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της πελατείας τους. Ταυτόχρονα, είδαν την κερδοφορία τους να εξαφανίζεται καθώς αντιμετωπίζουν ένα διογκούμενο κύμα επισφαλειών ενώ πληρώνουν και υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις που δεν μπορούν να μετακυλίσουν στις χορηγήσεις λόγω της ύφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού των τραπεζών θα πρέπει να κατατείνει σε σταδιακή μείωση της έκθεσής τους έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράεζας (ΕΚΤ), όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και η αποτελεσματική προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσίων επενδύσεων. Έτσι θα οδηγηθούμε σε ανάκαμψη της οικονομίας και, κατά συνέπεια, σε αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και δανείων
Keywords
Τυχαία Θέματα