Η ομίλια Ομπάμα είναι "πρόκληση" προς τον Νετανιάχου

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΕ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη θέση του υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή τους σήμερα στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

"Σύγκρουση", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yediot Aharonot, η οποία επισημαίνει ότι η ομιλία του αμερικανού προέδρου είναι ακριβώς "αυτό που δεν ήθελε να ακούσει ο Νετανιάχου" και προκάλεσε σοκ και
αιφνιδιασμό στον περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στην απάντησή του στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε χθες "οποιαδήποτε υποχώρηση στις γραμμές του 1967", δηλαδή στο καθεστώς προ του Πολέμου των Εξι Ημερών (Ιούνιος 1967) και την κατάληψη της Δυτικής Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

"Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον ξεκινάει στραβά. Θα έχει ψυχρή υποδοχή στον Λευκό Οίκο, ακόμη και αν χειροκροτηθεί από τα δύο σώματα του Κονγκρέσου και από τα μέλη του AIPAC", του ισχυρού φιλο-ισραηλινού λόμπι, τονίζει η εφημερίδα. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλίες ενώπιον του AIPAC στις 22 Μαΐου και του Κονγκρέσου στις 24 Μαΐου.

Η εφημερίδα Maariv αναφέρεται επίσης στην πρώτη της σελίδα σε "σύγκρουση" ανάμεσα στους Νετανιάχου/Ομπάμα. Η εφημερίδα γράφει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει παρά να εμποδίσει την επανεκλογή του Ομπάμα, χρησιμοποιώντας τα στηρίγματά του στις ΗΠΑ.

"Η ομιλία έπεσε στο κεφάλι του Νετανιάχου σαν τσεκούρι", γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Maariv Μπεν Κασπίτ, ο οποίος κάνει λόγο για " προμελετημένη ενέδρα" της Ουάσινγκτον και για "εκδίκηση" του Ομπάμα εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού, οι σχέσεις των οποίων δεν είναι θερμές, έπειτα από δύο χρόνια διπλωματικής αποτελμάτωσης.

Η εφημερίδα Israel Hayom, σημειώνει "την απογοήτευση που προκλήθηκε από την ομιλία (Ομπάμα) στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και αναφέρει δήλωση της βουλευτή Τζίπ Χοτοβέλι του κόμματος Λικούντ, η οποία χαρακτήρισε την ομιλία Ομπάμα "πεμπτουσία υποκρισίας".

Η αγγλόφωνη Jerusalem Post βεβαιώνει ότι "ο πρωθυπουργός 'έβραζε' κατά την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον".

Η εφημερίδα Haaretz χαρακτηρίζει "ιστορική" την ομιλία Ομπάμα και κατηγορεί τον Νετανιάχου "ότι δεν έχει ποτέ χάσει την ευκαιρία να χάσει ευκαιρία", επαναλαμβάνοντας μία έκφραση που χρησιμοποιείται συστηματικά στο Ισραήλ ως επίκριση για την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει προσφέρει τίποτε συγκεκριμένο στους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου απογοητεύτηκε
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι απογοητευμένος από τα σχόλια που έκανε για το μεσανατολικό ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του, δήλωσε σήμερα ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος.

"Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάν
Keywords
Τυχαία Θέματα