Κώδωνας κινδύνου για το πρώην ανατολικό μπλόκ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν επί της πορείας οικονομικής ανάπτυξης των κρατών του πρώην Ανατολικού μπλοκ και της Σοβιετικής Ένωσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της αστάθειας που παρατηρείται σε κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η EBRD, η οποία στηρίζει από εικοσαετίας τις χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ,
ανακοίνωσε τις προβλέψεις της σχετικά με χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας-- στις οποίες έχει επενδύσει-- εκτιμώντας ότι κατά μέσο όρο ο ρυθμός ανάπτυξής τους θα είναι της τάξης του 4,6% εφέτος και 4,4% το 2012.

Πρόκειται για μια ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της, καθώς τον Ιανουάριο, η EBRD είχε αρχικά εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης για τις εν λόγω περιοχές της τάξης του 4,2%.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της αυτές, οι οποίες ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της, που εφέτος πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, συνοδεύθηκαν και από την εκτίμηση της Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι βαίνουν αυξανόμενοι, για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

"Οι προοπτικές από πλευράς ανάπτυξης στις χώρες ενδιαφέροντος της EBRD βελτιώνονται, αλλά (ταυτόχρονα) οι ανησυχίες διευρύνονται, αντιστοίχως, όχι μόνον σε ότι αφορά τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων που συνιστούν ένα νέο κίνδυνο", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της EBRD.

Τα τραπεζικά συστήματα των κρατών αυτών επηρεάζονται άμεσα από την ευρωζώνη και εάν η κρίση χρέους διευρυνθεί και εδραιωθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές, "η ανάκαμψη στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη θα ασθενήσει", σημειώνει η τράπεζα.

Η EBRD, στην οποία συμμετέχουν 61 κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συστάθηκε το 1991 για τη διευκόλυνση των κρατών του πρώην Ανατολικού μπλοκ σε καθεστώς οικονομίας της αγοράς. Δραστηριοποιείται σήμερα σε 29 χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, από το Βόσπορο έως τη Βαλτική.
Keywords
Τυχαία Θέματα