Η καταδίκη των στρατηγών στο επίκεντρο

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, θα έχει αύριο, στο Ζάγκρεμπ, συνομιλίες με την ηγεσία της Κροατίας για τη συνεργασία των κροατικών αρχών με το ICTY και θα μεταφέρει τις απόψεις τους για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος των Κροατών στρατηγών, δήλωσε ο σύμβουλός του Φρέντερικ Σβίνεν.

Ο κ. Μπράμερτζ θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ντράζεν Μποσνιάκοβιτς,
το γενικό εισαγγελέα, Μλάντεν Μπάγιτς και τα μέλη της κυβερνητικής «ομάδας δράσης» για τον εντοπισμό των αρχείων που αναζητεί η εισαγγελία του ICTY. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συνεργασία με την εισαγγελία του ICTY και ο κ. Μπράμερτζ θα μεταφέρει τις απόψεις για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Κροατία, με αφορμή την καταδίκη των στρατηγών Γκοτόβινα και Μάρκατς, είπε ο κ. Σβίνεν.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα αποτιμήσει τη συνεργασία των κροατικών αρχών με το ICTY στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία θα υποβάλει σε δύο εβδομάδες.

Μια από τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο του Κεφαλαίου 23, που αφορά τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πλήρης συνεργασία της χώρας με το ICTY.
Keywords
Τυχαία Θέματα