Ποιος ευθύνεται για τα βίαια επεισόδια

Οι αρχές του Κιργιστάν ευθύνονται για τα εθνοτικά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας στα νότια της χώρας τον περασμένο Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που επεσήμανε ότι ο απολογισμός από τις βιαιότητες φτάνει τους 470 νεκρούς.

Μετά τη λαϊκή εξέγερση του Απριλίου, που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, τον οποίο αντικατέστησε μία προσωρινή κυβέρνηση, "το κενό της εξουσίας και οι πολιτικές αντιπαλότητες, η αδυναμία των θεσμών (...) ενθάρρυναν το σωβινισμό των εθνοτικών ομάδων", σύμφωνα
με την αναφορά που παρουσίασε στο Μπισκέκ ο φινλανδός Κίμο Κιλζούνεν, επικεφαλής της επιτροπής.

"Η βασικό καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση να προστατεύει τους πολίτες της, ένα καθήκον το οποίο δεν έγινε σεβαστό στο νότιο Κιργιστάν τον περασμένο Ιούνιο", δήλωσε ο Κιλζούνεν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE).

"Αν οι στρατιωτικοί είχαν λάβει κατάλληλες διαταγές και είχαν παραταχθεί σωστά θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει ή και σταματήσει τις βιαιότητες", σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Από τις συγκρούσεις "περίπου 470 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους χωρίς να αναφερθούμε στις υλικές ζημιές, κυρίως στην περιουσία των Ουζμπέκων", αναφέρει η έκθεση που βασίστηκε σε 750 μαρτυρίες, 700 έγγραφα, 5.000 φωτογραφίες και 1.000 βίντεο.

Η πρόεδρος του Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα είχε εκτιμήσει στο παρελθόν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει τους 2.000.

Μετά τα βίαια επεισόδια του Ιουνίου "συλλήψεις, έρευνες και δίκες έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως την ουζμπεκική μειονότητα", επισημαίνει η έκθεση. "Στα κέντρα κράτησης οι αρχές προχώρησαν σε βασανιστήρια", προσθέτει.
Keywords
Τυχαία Θέματα