Απέρριψαν προσφυγή τουρκοκυπριών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την προσφυγή 80 Τουρκοκυπρίων ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους επέτρεψε να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές του 2006, επειδή διέμεναν μόνιμα στα κατεχόμενα.

Την απόφαση δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Αλήθεια" σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάκη Αγαθοκλέους.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι διαρκούσης της
έκρυθμης κατάστασης, η νομοθεσία που θεσπίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση το 2006, με βάσει την οποία για να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, δεν συνιστά διάκριση εις βάρος τους.

Η σημαντική αυτή απόφαση έχει προϊστορία. Στις βουλευτικές εκλογές του 2001 δεν επετράπη στον τουρκοκύπριο Ιμπαρχήμ Αζίζ, που διέμενε στις ελεύθερες περιοχές, να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα, με αποτέλεσμα αυτός να προσφύγει ατομικά στο ΕΔΑΔ. Ο κ. Αζίζ δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα το 2006 να τροποποιηθεί η νομοθεσία , ώστε οι Τουρκοκύπριοι που έχουν συνήθη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006. μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, 80 Τουρκοκύπριοι, που διέμεναν μόνιμα στα κατεχόμενα, είχαν αποταθεί στον υπουργό Εσωτερικών για εγγραφή στον ξεχωριστό τουρκικό εκλογικό κατάλογο, που προβλέπει το Σύνταγμα για την τουρκική κοινότητα, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν και / ή θέσουν υποψηφιότητα στις εν λόγω εκλογές.

Ισχυρίστηκαν ότι ο νόμος του 2006, που διαρκούσης της έκρυθμης κατάστασης παρέχει τα πιο πάνω δικαιώματα σε Τουρκοκύπριους, μόνο όταν πληρούν το κριτήριο της συνήθους διαμονής σε ελεύθερο έδαφος της Δημοκρατίας, ήταν αντίθετος με το Σύνταγμα. Το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και ως εκ τούτου προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο επίσης απέρριψε την προσφυγή. Ακολούθως οι 80 Τουρκοκύπριοι, με επικεφαλής τον γνωστό πολιτικό και οικονομικό παράγοντα Αλί Ερέλ, προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ. Πρόσφατα το ΕΔΑΔ εξέδωσε την απόφασή του, η οποία ήταν αρνητική για τους εν λόγω Τουρκοκύπριους.

Το ΕΔΑΔ στην απόφαση του παρατήρησε ότι δεδομένου ότι οι αιτούντες, βασιζόμενοι στα άρθρα 62 και 63 του Συντάγματος, είχαν αποταθεί στον υπουργό Εσωτερικών και ακολούθως στο Ανώτατο Δικαστήριο για εγγραφή στον ξεχωριστό εκλογικό κατάλογο της τουρκικής κοινότητας, η επιδίωξή τους ήταν να ψηφίσουν και να αναδείξουν υπό την ιδιότητα μελών της τουρκικής κοινότητας, βουλευτές της δικής τους κοινότητας. Συνεπώς το ΕΔΑΔ έκρινε ότι ο πυρήνας του παραπόνου των αιτούντων ήταν η άρνηση εγγραφής τους στον εν λόγω εκλογικό κατάλογο.

Το ΕΔΑΔ επεσήμανε πρώτα ότι δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στο άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου αρ. 1 η ερμηνεία ότι επιβάλλεται στα κράτη μέλη να έχουν χωριστούς καταλόγους και να διεξάγουν χωριστές εκλογές. Έκρινε ότι παρόλο, που το κυπριακό Σύνταγμα προβλέπει χωριστούς εκλογικούς καταλόγους της ελλη
Keywords
Τυχαία Θέματα