Φ.Κουβέλης: Τα πρώτα σημάδια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξουν προς το τέλος του χρόνου

Πιθανή θεωρεί τη νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις γερμανικές εκλογές, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό
Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) τονίζει, ότι τ«ο ελληνικό κράτος χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ οι ξένες επενδύσεις που έχουν προχωρήσει εν μέρει αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα που αντιμετωπίζει κρίση».

Ο ίδιος επαινεί την πρόσφατα συμφωνηθείσα συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία HP, την κινεζική Cosco και τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κατά την άποψή του, δεν είναι εύκολο να ειπωθεί από πότε θα μπορεί να θεωρείται πως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα πρώτα σημάδια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξουν προς το τέλος του χρόνου.

Απίθανη θεωρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ την πολιτική υποστήριξη περαιτέρω μέτρων σταθεροποίησης από μέρους της ελληνικής αντιπολίτευσης και, παραπέμποντας στον πρόσφατο σχηματισμό «κοινού πολιτικού μετώπου» του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τονίζει πως θα είναι αδύνατο να γίνουν εποικοδομητικές συνεννοήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Φώτης Κουβέλης ασκεί κριτική στα μέτρα διάσωσης της Κύπρου, τονίζοντας πως το μοντέλο αναγκαστικής εξυγίανσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που τώρα θέλουν να εφαρμόζουν κάθε τόσο, δεν επιτρέπεται να γίνει αποδεκτό και πως είναι πραγματικός και μεγάλος ο κίνδυνος να ζημιωθεί με αυτόν τον τρόπο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Χαιρετίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι στην περίπτωση της Κύπρου δεν θίγονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ θεωρεί πως υπήρξε αναγκαία μια λύση του προβλήματος εντός της ευρωζώνης.

***

Αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία, ζήτησε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς, όπως είπε, «τα νούμερα δεν βγαίνουν», εκτιμώντας πως η ύφεση εφέτος θα βαθύνει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, επίσης, τον κίνδυνο η Ελλάδα να πληρώσει πολύ ακριβά την κυπριακή κρίση, η οποία, όπως υπολόγισε, μπορεί να αφαιρέσει έως και 1% από το ΑΕΠ της χώρας μας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Όπως υποστήριξε, επιβάλλεται ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση του προγράμματος, «πέρα από το παζάρι για τα μέτρα και τη δόση» και χρειάζονται πολιτικές για αύξηση της ρευστότητας, ανάπτυξη και φορολογικό σύστημα με προοπτική τουλάχιστον πενταετίας, καθώς και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Επεσήμανε δε τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, επισήμανε ότι «δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου», τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας, τέλος, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, επεσήμανε τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ σε Βορρά και Νότο.

Κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και αυτό από μόνο του, όπως είπε, αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, πραγματική νομισματική ένωση με αμοιβαιότητα ευθυνών και δικαιωμάτων, κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα