Επιτέλους, να μπει τέλος στην πολιτική υποκρισία

Έριξε τις υποκριτικές μάσκες, όλων σας και προσπαθεί να αποβάλει τις πελατειακές σχέσεις από το πολιτικό τοπίο

Ο υποκριτής περιφρονεί
αυτούς που εξαπατά.
Β. Ουγκώ.

Γράφει ο Χρήστος Η.Χαλαζιάς

Μήπως θα πρέπει σαν πολίτες να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε; Η δική μας υποκρισία ίσως να είναι λιγότερη από την υποκρισία των πολιτικών. Αυτές τις μέρες έφτασε στο μεγαλείο της.
Ένας φερέλπις στη διαδοχολογία του ΠΑΣΟΚ (αν και είμαι άκρα αντίθετος με τις πολιτικές πρακτικές του) είπε την αλήθεια: ότι
δεν διάβασε το μνημόνιο, γιατί είχε θέσει ως προτεραιότητα να οργανώσει την αστυνομοκρατία της χώρας. Η αξιολόγηση και οι προτεραιότητες του κάθε ατόμου και κυρίως πολιτικού είναι δικαίωμα ατομικό αλλά και υποκειμενικό κριτήριο που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει, απλά να τον ψέξει για λάθος εκτίμηση. Αν οι συνάδελφοί του ασκούσαν κριτική πάνω σε πολιτικές του πρακτικές δεν θα υπήρχε θέμα υποκρισίας, αλλά αξιολόγησης και εκτίμησης των πράξεων του, που έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.
Η θέση αυτή μπορεί να προκαλούσε ίσως μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με αποτελέσματα, που θα έριχναν φως σε θέματα που απασχολούν το σύνολο των πολιτών και όχι μια μερίδα, και τότε θα περίσσευαν οι χαρακτηρισμοί από μέρους μας για πολιτική υποκρισία ορισμένων βουλευτών και υπουργών της τότε κυβέρνησης.
Τι είπε λοιπόν ο πρώην υπουργός Δημόσιας τάξης και σημερινός Ανάπτυξης; Απλά πράγματα και κατανοητά: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα να ασχοληθώ με την οργάνωση του αστυνομικού κράτους, να προστατεύσω τους πολίτες από την εγκληματικότητα». Αυτή η δήλωση του προκάλεσε πανικό στις κομματικές – βουλευτικές γραμμές του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα που τίθεται είναι μπορεί κάποιος να μας πει πόσοι διάβασαν το μνημόνιο και μετά το ψήφισαν; Η σεμνή απάντηση είναι ότι: ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως αυτοί που είχαν την ευθύνη να το αναπτύξουν στη συζήτηση του Κοινοβουλίου. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η κυρίας Λούκα Κατσέλη ότι μέσα σε τρεις ώρες, προσπάθησε να το διαβάσει. Πέρα όμως από αυτή τη δήλωση αν κάποιος τρέξει σε κάποιο αρχείου των μέσων ενημέρωσης με άνεση θα διαπιστώσει ότι στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν το διάβασαν αλλά ούτε καν το είχαν πάρει στα χέρια τους, δεν ήξεραν ούτε πόσες σελίδες είναι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μνημόνιο δεν έχει κατατεθεί στη βουλή και δεν έχει ψηφιστεί σε κατά άρθρο συζήτηση αλλά απλά μια γενική σύμβαση που επέτρεπε στον τότε υπουργό οικονομίας να κινείται ελεύθερα χωρίς να ρωτά κανένα για το τι κάνει και τι πράττει.
Το δεύτερο ερώτημα είναι προς τους βουλευτές που για μικροκομματικά οφέλη διαμαρτύρονται ή πέφτουν από τα σύννεφα όταν ο κύριος Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι δεν το διάβασε. Μα και εσείς δηλώνατε τότε ότι το πήρατε πριν μια ή δυο μέρες και δεν είχατε το χρόνο να το διαβάσετε, αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το ψηφίσατε. Κύριοι με αυτές τις τακτικές και την υποκρισία στο αποκορύφωμα δεν πιστώνεστε ελαφρύνσει
Keywords
Τυχαία Θέματα