Η "ατζέντα" της Ν.Δ.

Του Κώστα Πασίση
Στην «ατζέντα» Σαμαρά, σε περίοπτη θέση, θα βρίσκεται η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ καθώς στην Συγγρού είναι ειλημμένη απόφαση η προεκλογική αξιοποίηση του θέματος. Επιπλέον η συγκεκριμένη υπόθεση (τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος 2009)ενίσχυσε και τα επιχειρήματα όσων στη ΝΔ ζητούν εξεταστική από τον Αντώνη Σαμαρά
για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.
Επίσημα η «Συγγρού» ζητά την παραίτηση των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Στις συσκέψεις που έγιναν, όμως, μόλις «έσκασε» το θέμα αποφασίστηκε να το «σηκώσουν» ψηλά, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο σκληρός πυρήνας των οπαδών του κόμματος. Οι τελευταίοι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την συμμέτοχη της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και εξέφρασαν ποικιλοτρόπως την δυσαρέσκεια τους. «Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε για μία και μοναδική Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει πως η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο», τονίζουν οι συνεργάτες του, προεξοφλώντας τις αποφάσεις του. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η αρθρογραφία του Φαηλου Κρανιδιώτη, εξ απορρήτων συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ. «Ας ελεγχθούν λοιπόν τα καλόπαιδα κι αν είναι άσπιλοι κι αμόλυντοι, με γεια τους και χαρά τους. Θ’ αποκτήσουν και πιστοποιητικό. Φοβάμαι βέβαια πως θα δούμε τις ίδιες στρεβλώσεις του παρελθόντος και καμμιά επτά – οκτώ διαφορετικά πορίσματα», τονίζει και προσθέτει: «Αν όμως προκύψουν ουσιαστικές ευθύνες και δόλος, τότε όποιος φταίει, να βγει στην σέντρα. Εκεί που βγαίνει και ο τελευταίος πολίτης, αν παραβιάσει το Νόμο. Χωρίς μάλιστα προνόμια». Στο ίδιο μήκος κινείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Τασούλας ο οποίος ρωτηθείς σχετικά δήλωσε: «Δεν πρόκειται αυτό το θέμα να το αφήσουμε χωρίς να διερευνηθεί. Όλες οι συνταγματικές και οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής δυνατότητες θα μπουν στο τραπέζι». Ανάλογες είναι και οι θέσεις της ομάδας των «πέντε» αντι-μνημονιακών βουλευτών (Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Κ.Γκιουλέκας, Ελιζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Κόλλια).
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πάντως υπάρχουν και αντίθετες φωνές. Συγκεκριμένα η «ομάδα» των φιλελευθέρων, θεώρει η εκ νέου ποινικοποίηση της πολίτικης ζωής του τόπου δεν έχει να προσφέρει τίποτε θετικό. Αντίθετα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και τελικά θα αποβεί σε βάρος και των δυο μεγάλων κομμάτων. Τα επιχειρήματα που επικαλούνται για να τεκμηριώσουν την θέση τους είναι τρία:
Πρώτον. Μια νέα εξεταστική επιτροπή δεν θα καταλήξει σε ενιαίο πόρισμα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να κατηγορηθούν τα κόμματα ότι για άλλη μια φορά κουκούλωσαν την υπόθεση και επικράτησε η ατιμωρησία.
Δεύτερον. Θα τορπιλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια μετεκλογικής συναίνεσης, σε μια περίοδο που οι δανειστές μας απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Τρίτον. Θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή που κλυδωνίζεται, λόγω της εσωκομματικής μάχης για την αρχηγία του κόμματος. Προς επιβεβαίωση αυτού επικαλούνται την δήλωση «περί μακελειού» του Ανδρέα Λοβέρδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα