Επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι"

Ο γενικός εισαγγελέας του ισραηλινού στρατού θα θέσει στο αρχείο την έρευνα για το ρόλο του στρατού στο θάνατο τεσσάρων παλαιστίνιων αμάχων -- που κρατούσαν λευκή σημαία -- κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" (27 Δεκεμβρίου 2008-18 Ιανουαρίου 2009) στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

"Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, ο γενικός εισαγγελέας του στρατού, ο στρατηγός Αβισάι Μέντελμπλιτ ετοιμάζεται να κλείσει την έρευνα για το θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων στις 5 Ιανουαρίου του 2009 στη συνοικία Ζεϊτούν στη πόλης της Γάζας", τόνισε.

Σύμφωνα
με την ισραηλινή οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B' Tselem, τέσσερα μέλη της οικογένειας Χάτζι, μεταξύ τους ένα τρίχρονο κοριτσάκι, σκοτώθηκαν κι εννέα τραυματίστηκαν από τα θραύσματα ισραηλινού άρματος μάχης, ενώ υψώνοντας μια λευκή σημαία έτρεχαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η περίπτωση της οικογένειας αυτής επισημαίνεται στην έκθεση του δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν που κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για "εγκλήματα πολέμου" και "πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" στη διάρκεια της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, και 13 Ισραηλινοί.

Η υπόθεση των τεσσάρων αμάχων που σκοτώθηκαν στη Ζεϊτούν εξετάστηκε στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας του ισραηλινού στρατού.

Μια έκθεση που κατατέθηκε το Μάρτιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την αρμόδια επιτροπή του για την αξιολόγηση των ερευνών του Ισραήλ και της Χαμάς σε σχέση με την επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι", αναφέρει ότι το Ισραήλ είχε αφιερώσει "σημαντικούς πόρους για την έρευνα τουλάχιστον 400 ισχυρισμών για έλλειψη επιχειρησιακής πειθαρχίας στη Γάζα". Ωστόσο τονίζεται ότι "καμιά ένδειξη δεν επιτρέπει να πούμε ότι το Ισραήλ διενέργησε έρευνα για τις ενέργειες που διέπραξαν όσοι επινόησαν, σχεδίασαν, διέταξαν κι επέβλεψαν την επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι", τόνιζε η επικεφαλής της επιτροπής αυτής Μέρι ΜακΓκόουαν Ντέιβις.

Με το πέρας των ερευνών του στρατού, ασκήθηκαν τρεις διώξεις σε βάρος ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Keywords
Τυχαία Θέματα