Επένδυση για την Έρευνα και την Τεχνολογία

Συνολική επένδυση που ανέρχεται σε 171 εκατ. ευρώ, προχωρεί το υπουργείο Παιδείας, χρηματοδοτώντας όλες τις δράσεις, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Έρευνα και την Τεχνολογία, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο προϋπολογισμός δράσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγχρόνως, όμως, θέτει τους όρους και τις διαδικασίες που θα ισχύουν
πλέον για την έρευνα και την τεχνολογία με στόχο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Υπενθυμίζουμε το θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την καθυστέρηση των κονδυλίων για την έρευνα, δεδομένου ότι το υπουργείο επιθυμούσε να «πιάσουν τόπο οι πιστώσεις για την έρευνα» με συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες και όχι να μοιράζονται απλώς τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο προχωρεί σε τρεις νέες δράσεις Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες που ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου και είναι: Ενίσχυση έρευνας, Σύνδεση έρευνας με Παραγωγή, Εξωστρέφεια, Επιστήμη και Κοινωνία.

Η υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά σχετικά με ένα θέμα για το οποίο έχει δημιουργηθεί πλήθος σχολίων, ακόμη και έντονων επικρίσεων εκ μέρους ορισμένων πανεπιστημιακών: «Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, με την οικονομική κρίση στο ζενίθ. Όλοι μιλάμε -και σωστά- για ανάπτυξη. Έπρεπε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να απαντά στις απαιτήσεις της εποχής, με κεντρική ιδέα τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας και με στόχο νέα προϊόντα, υπηρεσίες, θέσεις απασχόλησης. Ο χώρος της Έρευνας και της Τεχνολογίας τίθεται σε επανεκκίνηση». Ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη φορά που διαμορφώνεται πολιτική Έρευνας και όχι πολιτική απορρόφησης κονδυλίων. Είναι δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι απέδωσε η χρηματοδότηση της Έρευνας. Σε λίγα χρόνια θα είναι σαφές».

Ποιες είναι όμως οι δράσεις αυτές;

1) Δράση υποστήριξης των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-13 στον τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καλεί τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή στη δράση «Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης».

Η δράση στοχεύει στην αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και καλύπτει το 70% του μισθολογικού κόστους που προκαλεί η απασχόληση νέων ερευνητών/τριών και τεχνικών για υλοποίηση ερευνητικών έργων σε επιχειρήσεις. Στους σκοπούς της δράσης συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση, η αύξηση της επαγγελματικής ένταξης και η πρόληψη της ανεργίας των νέων ερευνητών, μέσω της απόκτησης επαγγε
Keywords
Τυχαία Θέματα