Σεβασμό των μειονοτήτων ζητά ο πάπας Βενέδικτος

Τα κράτη θα πρέπει "να σέβονται και να προστατεύουν" περισσότερο τις θρησκευτικές μειονότητες απέναντι στις απειλές σε βάρος τους και, όπου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, να τις προφυλάσσουν από τους διάφορους περιορισμούς που απορρέουν από εχθρικές "ιδεολογίες", δήλωσε σήμερα ο πάπας Βενέδικτος.

Με αφορμή την ετήσια σύνοδο της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Βατικανού για το θέμα αυτό, ο πάπας αναφέρθηκε στην ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας που "κατοχυρώνονται από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ" αλλά σήμερα "απειλούνται από θέσεις και ιδεολογίες
που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος".

Στο μήνυμά του προς την Ακαδημία υπενθυμίζει ότι "κάθε κράτος έχει φυσικά το δικαίωμα (. . .) να εκφράζει με τους νόμους του διάφορες θέσεις απέναντι στη θρησκεία". Εξέφρασε όμως τη λύπη του που ορισμένες χώρες περιορίζουν την ελευθερία του θρησκεύεσθαι "για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και επειδή δυσπιστούν απέναντι στην ίδια τη θρησκεία".

Η Αγία Έδρα καλεί "όλες τις χώρες" να σεβαστούν και "εφόσον χρειαστεί" να προστατεύσουν τις θρησκευτικές μειονότητες που "λαχταρούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί με τους άλλους και να συμμετάσχουν την κοινωνική και πολιτική ζωή του έθνους τους, προς όφελος όλων".

Η πρόεδρος της Ακαδημίας, Μαίρη Αν Γκλέντον, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είπε ότι το 70% των κατοίκων της Γης ζουν σε χώρες όπου υπάρχουν αυστηροί θρησκευτικοί περιορισμοί. "Οι περισσότεροι περιορισμοί αφορούν τις θρησκευτικές μειονότητες και κυρίως τις χριστιανικές", υποστήριξε. Οι πιο "προβληματικές" χώρες στον τομέα αυτό είναι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, αλλά επίσης η Κίνα, η Ινδία, η Μιανμάρ και η Βόρεια Κορέα.

Το Βατικανό ανησυχεί για τη βία και τις απειλές που δέχονται οι χριστιανοί σε πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως το Πακιστάν, το Ιράκ και η Αίγυπτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα