Εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης

Το πρωινό της 25ης Απριλίου του 1915, 15.000 άπειροι αυστραλοί και νεοζηλανοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανανέλια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος τους να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους ρώσους συμμάχους τους στην "Αντάντ" να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουαρίου του 1916, στέφθηκαν από παταγώδη
αποτυχία. Πολλές χιλιάδες αυστραλοί και νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα.

Κάθε χρόνο η επέτειος αυτή τιμάται με πρωινές επιμνημόσυνες δεήσεις στην Αυστραλία αλλά και στην Καλλίπολη όπου μεταβαίνουν χιλιάδες Αυστραλοί.

Η ειδική επιμνημόσυνη δέηση θα τελεσθεί για πρώτη φορά φέτος και στην Αθήνα στις 25 Απριλίου.

Ο Αυστραλός Συνταγματάρχης (εν αποστρατεία) Graham Fleeton είπε ότι προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και εξασφάλισε την συναίνεσή της για να γίνει η επιμνημόσυνη δέηση το πρωί της 25ης Απριλίου είτε στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Φαλήρου όπου είναι ενταφιασμένοι Αυστραλοί στρατιώτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή επί ελληνικού εδάφους, είτε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Fleeton είπε μάλιστα ότι θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Keywords
Τυχαία Θέματα