"Ευκαιρία" η επίσκεψη του Πούτιν

Ευκαιρία για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων θα αποτελέσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Βελιγράδι, στις 23 Μαρτίου, εκτιμούν Σέρβοι οικονομολόγοι και επιχειρηματίες. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας διακίνησης φυσικού αερίου Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς υπογράμμισε ότι, στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού στη σερβική πρωτεύουσα, θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία για την είσοδο της σερβικής εταιρείας και της ρωσικής Gazprom στον χώρο των ασφαλειών.

Ήδη, οι δύο πλευρές (Srbijagas και Gazprom)
εξετάζουν την ίδρυση κοινοπρακτικής ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία Sogas Serbia, η οποία έχει λάβει την έγκριση της σερβικής κυβέρνησης και σύντομα αναμένεται να δοθεί η σχετική άδεια από την Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Σερβίας.

Επίσης, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών συζητούν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της Gazprombank στη Σερβία, θέμα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω από τη σερβική κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Μπαγιάτοβιτς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι, υπάρχει η πιθανότητα κοινών επενδύσεων σε έργα κατασκευής εγκαταστάσεων συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, στο Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ, το Πάντσεσο και τη Νις. Οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, φυσικό αέριο, διευκρίνισε ο κ. Μπαγιάτοβιτς.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Πούτιν στο Βελιγράδι, η Σερβία θα πρέπει - κατά τον κ. Μπαγιάτοβιτς - να ξεκινήσει κύκλο διαπραγματεύσεων για το θέμα της κάλυψης μέρους των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με σερβικές εξαγωγές συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών στη Ρωσία, προκειμένου το σερβικό εμπορικό έλλειμμα να μειωθεί, τουλάχιστον κατά 1/3.

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς υπογράμμισε, επίσης, ότι η μελέτη βιωσιμότητας για το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα "διατρέχει" το σερβικό έδαφος είναι έτοιμη. Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι η πρώτη φάση της κατασκευής των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ είναι έτοιμη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων της Σερβίας, Ντράγκαν Τζούρισιτς διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Πούτιν στο Βελιγράδι, "η σερβική πλευρά θα πρέπει να επιδείξει αρκετή σοφία και διαπραγματευτικές ικανότητες για να πετύχει δύο στόχους: Η Σερβία να παραμείνει στο 'μονοπάτι' των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσει μεγαλύτερη εισροή ρωσικού επενδυτικού κεφαλαίου".

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Μιχάιλο Βέσοβιτς δήλωσε ότι οι συναντήσεις του κ. Πούτιν με τους Σέρβους αξιωματούχους θα πρέπει "να ανοίξουν την ‘’πόρτα’’ σε στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, για την επόμενη δεκαετία ή εικοσαετία".

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ", ο κ. Βέσοβιτς τόνισε ότι το ρωσικό επενδυμένο κεφάλαιο στη Σερβία διαμορφώνεται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.
Keywords
Τυχαία Θέματα