Δημοσιεύματα για την επίσκεψη Πεταλωτή στην Αίγυπτο

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αιγυπτιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης προσέλκυσε η επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή στο Κάιρο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση φόρου τιμής στον Εθνικό Ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή και στις επίσημες εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, παρουσία όλου του διπλωματικού κόσμου της χώρας. Ο αιγυπτιακός τύπος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις δηλώσεις του κ.
Πεταλωτή αναφορικά με πώς είδε η Ελλάδα της δική τους Επανάσταση, που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και έριξε τελικά από την εξουσία τον τέως Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ: "Ο διάλογος και η κατανόηση που υπάρχουν στην Αίγυπτο είναι πρότυπο προς μίμηση για πολλές χώρες και ότι η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου απέδειξε τη δύναμη που διαθέτουν οι λαοί, να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους", τονίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Γκομχουρέια".

Όπως καταγράφει ο συντάκτης, ο κ. Πεταλωτής "υπογράμμισε την εκτίμηση που αισθάνονται οι έλληνες προς τον αιγυπτιακό λαό και την πεποίθησή τους ότι οι αιγύπτιοι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν σύντομα την υπάρχουσα, μετά από κάθε επανάσταση, φυσιολογική κρίση, σύντομα. Σε ερώτηση σχετικά με τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας Μουμπάρακ στην Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν αυτή η πληροφορία είναι σωστή ή όχι, αλλά διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεσμεύεται προς την διεθνή νομιμότητα.

Σε περίπτωση που υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα ακολουθήσει έρευνα και αν πράγματι τέτοιοι λογαριασμοί υφίστανται, θα αποκαλυφθούν άμεσα, εξαιτίας του ιδιαίτερου σεβασμού που τρέφει η Ελλάδα προς τους αιγυπτίους".
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επαίνεσε και την ψύχραιμη στάση που έδειξε η Ελληνική παροικία στο Κάιρο κατά τις ημέρες των γεγονότων που συγκλόνισαν την Αίγυπτο, αποκομίζοντας τις θετικότερες εντυπώσεις και από την αιγυπτιακή κοινωνία. "Οι έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο και όλες οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εδώ δεν εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την περίοδο της επανάστασης. Αντίθετα, όλα τα ελληνικά εργοστάσια παρέμειναν και συνέχισαν κανονικά την παραγωγή τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής.

Και προσέθεσε: "Σε επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο, μού υπογράμμισε ότι στη κρίσιμη περίοδο της επανάστασης, όλοι οι έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο, είχαν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με τους αιγυπτίους συμπολίτες τους και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ, όχι μόνο συνέχισαν τη λειτουργία τους ασταμάτητα αλλά και άλλες ελληνικές εταιρίες έσπευσαν να επενδύσουν στην Αίγυπτο μέσα στον Φεβρουάριο". Για το ίδιο θέμα, σε άλλο δημοσίευμα, στην εξίσου μεγάλης κυκλοφορίας "Αλ Αχμπάρ", ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η αιγυπτιακή επανάσταση εντυπωσίασε τη Διεθνή Κοινότητα και απέδειξε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να υπακούουν στη λαϊκή θέληση. Οι δυσκολίες πο
Keywords
Τυχαία Θέματα