Δικαστικές αποφάσεις σε βάρος διαδηλωτών

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι θα επανεξεταστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ κι εκδόθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες από στρατοδικεία, ενώ ανήγγειλε την παύση
16 Κυβερνητών, περιλαμβανομένων αυτών του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας--των πολυπληθέστερων πόλεων της Αιγύπτου.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι η κίνηση καταγράφεται εν μέσω της γενικής προσπάθειας να κατευναστούν οι διαδηλωτές, περίπου 15 μέρες αφότου στις συγκρούσεις διαδηλωτών και στρατιωτικών δυνάμεων στην πλατεία Ταχρίρ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του.

Μερικές οργανώσεις γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τους στρατοδίκες, οι οποίοι στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας καταδίκασαν τον υπεύθυνο ενός ιστολογίου, τον Μάικελ Νάμπιλ, σε τριετή φυλάκιση επειδή "προσέβαλλε τις ένοπλες δυνάμεις μέσω του Διαδικτύου".

Δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι ακριβώς διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις στρατιωτικές αρχές αφότου την 11η Φεβρουαρίου έπεσε το καθεστώς Μουμπάρακ, ύστερα από διαρκείς λαϊκές κινητοποιήσεις που διήρκεσαν 18 ημέρες.

"Οι στρατιωτικοί έχουν συλλάβει τουλάχιστον 200 διαδηλωτές κι έχουν παραπέμψει δεκάδες στα στρατοδικεία", ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτήν την εβδομάδα.

Πολλοί συλληφθέντες έχουν καταγγείλει βασανισμούς τους κατά την περίοδο της κράτησης.

Οι διαδηλωτές ζητούν να δικαστούν οι πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Μουμπάρακ, να καταργηθεί η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, αλλά και να μη δικάζουν οι στρατοδίκες τους πολίτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα