Διεθνή Διάσκεψη για τη Βοσνία

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG), Λουίζ Άρμπουρ απέστειλε επιστολή στους πρέσβεις των ισχυρότερων χωρών και στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ζητεί τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης σε υψηλότατο επίπεδο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προειδοποιώντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με βαθύτατη κρίση και ότι οι κινήσεις των τριών μερών και της διεθνούς κοινότητας θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της Βοσνίας.

Η κ. Άρμπουρ, πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απέστειλε την επιστολή,
μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

«Η Βοσνία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995. Η νομιμότητα των κρατικών θεσμών βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των πλευρών, η βία δεν αποτελεί προς τον παρόν απειλή, αλλά αν αυτή η διαδικασία συνεχιστεί τότε πραγματικά μπορεί να αναμένεται στο άμεσο μέλλον. Με την αποδυνάμωση της ομοφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ντέιτον και την ενίσχυση δικαιολογημένων ανησυχιών για την ακεραιότητα της Βοσνίας και τη διατήρηση της ειρήνης, δεν είναι τώρα ο κατάλληλος καιρός για διαχείριση της κρίσης και επίλυσή της σε τοπικό επίπεδο. Είναι αναγκαία μία Διάσκεψη σε ανώτατο επίπεδο», τονίζει η κ. Άρμπουρ.

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων εκτιμά ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και ότι υπάρχει φόβος οι Σέρβοι και οι Κροάτες να αποχωρήσουν από τους κρατικούς θεσμούς και κατηγορεί τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη χώρα ότι ενέτεινε την κρίση με την επιβολή παράνομων αρχών στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία αμφισβητώντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία έκρινε παράνομη την εκλογή εκτελεστικής εξουσίας.

«Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν έχει κεντρική κυβέρνηση επτά μήνες μετά τις εκλογές και δεν υπάρχουν προοπτικές συγκρότησης κυβερνητικών δομών σύντομα», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την ανάλυση της κατάστασης σε προβληματικές περιοχές ή περιοχές που διέρχονται κρίση και εισηγείται τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα