Διερεύνηση των παραβιάσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τους ειδικούς που θα ερευνήσουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο Βίτιτ Μουνταμπχόρν, ένας ταϊλανδός καθηγητής νομικής που είχε υπηρετήσει από το 2004 έως το 2010 ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, προΐσταται της επιτροπής. Η έρευνα θα καλύψει την περίοδο από τις 28 Νοεμβρίου του 2010, οπότε διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές.

Το προσωπικό του ΟΗΕ έχει βρει μέχρι στιγμής 536 πτώματα στα δυτικά της χώρας από τα τέλη Μαρτίου, δήλωσαν αξιωματούχοι σε ενημέρωση που έκαναν σήμερα από τη Γενεύη, ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη ότι τουλάχιστον 400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αμπιτζάν προτού ξεσπάσουν στην πόλη οι τελευταίες συγκρούσεις.

"Έχουν ενισχυθεί οι ερευνητικές μας ομάδες στα δυτικά (...) μέχρι στιγμής έχουμε ανακαλύψει 536 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στα δυτικά της χώρας", δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Η Σαμντασάνι διευκρίνισε άλλωστε ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν "από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου" έως τώρα. Η πλειοψηφία των θυμάτων βρισκόταν στην πόλη Ντουεκουέ, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ντουεκουέ στις 29 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στη χώρα από το Δεκέμβριο του 2010 είναι τουλάχιστον 800, οι μισοί από τους οποίους στο Αμπιτζάν.

σύλληψη του Γκμπαγκμπό δεν σημαίνει το τέλος της ανθρωπιστικής καταστροφής (...), η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι απαραίτητη για πολλά χρόνια ακόμη", επεσήμανε από τη μεριά του ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ).

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΗΕ αύξησε στις 8 Απριλίου τις εκκλήσεις του για παροχή βοήθειας ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί κατά 15%. Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν τις ανάγκες 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, από τους οποίους οι 800.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες του σε μία περίοδο 9 μηνών.

Εξάλλου η Γαλλία θα προσφέρει τις επόμενες ημέρες "έκτακτη οικονομική βοήθεια 400 εκατομμυρίων ευρώ" στην Ακτή Ελεφαντοστού προκειμένου να βοηθήσει κυρίως στις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού, όπως δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι "η Ακτή Ελεφαντοστού έχει την απόλυτη υποστήριξη της Γαλλίας σε αυτή την περίοδο συμφιλίωσης και αναδόμησης".
Keywords
Τυχαία Θέματα