«Δεν έχουμε χάσει χρήματα (στην Ελλάδα)»

Τη διευκρίνιση ότι μέχρι τώρα η Αυστρία δεν έχει χάσει χρήματα στην Ελλάδα και πως τα δάνεια εξυπηρετούνται έντοκα, κάνει στο σημερινό φύλλο της μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
(ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα» και υπότιτλο «Η Αυστρία δεν έχει χάσει μέχρι τώρα χρήματα», αναφέρεται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν λάβει σύντομα κονδύλια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ότι για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα σύμφωνα με το νέο σχέδιο διάσωσης να προβεί σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει πως θεωρεί ότι αυτή η κρίσιμη φάση μπορεί να ξεπεραστεί, προσθέτει όμως ότι «Η Ελλάδα τελευταία δεν εκπλήρωσε προφανώς ικανοποιητικά τους στόχους του προγράμματος» και πως «το πλέον ευαίσθητο θέμα θα είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων», κάτι που ο συντάκτης της εφημερίδας σχολιάζει πως τα κονδύλια υπάρχουν αλλά θα δοθούν στην Ελλάδα υπό τον όρο της πραγματοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε σχέση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από πλευράς Αυστρίας, σε σημερινές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν», ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελγκερ, επισημαίνει ως προϋπόθεση την εκπλήρωση από την Ελλάδα των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Συμπληρώνει πως οι ειδικοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι και επισημαίνει πως «σε περίπτωση που οι στόχοι, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ, δεν πληρούνται, θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας», χωρίς όμως ο ίδιος να διευκρινίσει σε τι είδους λύσεις αναφέρεται, όπως παρατηρεί η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σπίντελγκερ θεωρεί πως «η προθυμία των πολιτών να συνεχίσουν να βοηθούν τους χρεοκοπημένους Έλληνες θα είναι περιορισμένη, αν οι ίδιοι δεν συνεισφέρουν στην εξυγίανση του κράτους τους».

Στο ίδιο δημοσίευμα της «Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν» αναφέρεται ότι στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης) προτίθεται να ζητήσει τη διακοπή της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι ο αρχηγός του κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα