Συνάντηση Δρούτσα για τη Λιβύη

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, κ. Abdul Ilah Khatib, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 το απόγευμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ότι
πρέπει να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη και ότι μόνο με στρατιωτικά μέσα δεν δύναται να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη λύση.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες της Ελλάδος καθώς και η συμμετοχή της χώρα μας στη Διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.

Χθες, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συμφώνησαν ότι αποστολές στη Λιβύη και το Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις δυο αυτές χώρες.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, οι προσπάθειες στη Λιβύη κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα. "Σταδιακά αποδυναμώνεται η πολεμική μηχανή του Καντάφι και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Εχουμε σώσει πολλές ζωές", υπογράμμισε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται εναντίον των αμάχων.

Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι, σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση, είπε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να τον φτάσουν επειδή βρίσκεται "στην καρδιά εκατομμυρίων Λίβυων".

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει τραυματιστεί.

Χθες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει ότι ο Λίβυος ηγέτης πιθανότατα έχει τραυματιστεί και έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη , διευκρινίζοντας ότι έχει τις πληροφορίες αυτές από τον καθολικό επίσκοπο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα