Δεν έχει κατατεθεί από τη Λισαβώνα αίτημα για διάσωση

Η Πορτογαλία δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για προσφυγή της στον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, διεμήνυσε σήμερα η Ευρωπαϊκή, η οποία ωστόσο δεν αποκλείσει να υπάρξει διαβούλευση για άλλους τρόπους συνδρομής.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για την Οικονομία Όλι Ρεν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα της Πορτογαλίας για την υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξης.

Η Πορτογαλία θεωρείται ευρέως πως θα αποτελέσει την επόμενη υποψήφια για την προσφυγή στον Μηχανισμό Οικονομικής Συνδρομής έπειτα από την κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων
των 10ετούς διάρκειας κρατικών ομολόγων της, που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θεωρείται δυσβάστακτο για να ικανοποιηθεί από την οικονομία της χώρας.

Η ραγδαία αυτή άνοδος οφείλεται στην απώλεια εμπιστοσύνης που εξέφρασαν οι αγορές στην οικονομία της Πορτογαλίας έπειτα από την απόρριψη των μέτρων λιτότητας στις 23 Μαρτίου, που προκάλεσαν την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες.

Αργότερα σήμερα η Πορτογαλία αναμένεται να επιχειρήσει να διαθέσει στην αγορά ομόλογα εξάμηνης και ετήσιας απόδοσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, με τις αγορές να παρατηρούν με στενό ενδιαφέρον την πορεία και το αποτέλεσμα της πώλησής τους.

Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει προβλέψει αποδόσεις έως και 6% για τα συγκεκριμένα χαρτιά -τιμή διπλάσια από την απόδοση της προηγούμενης αντίστοιχης διάθεσης τίτλων τον περασμένο μήνα, οπόταν όμως οι ανησυχίες για την χρηματοοικονομική ρευστότητα της χώρας ήσαν καταφανώς λιγότερες.
Keywords
Τυχαία Θέματα