Απειλείται η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων

''Αν η κυβέρνηση δεν λάβει σύντομα απόφαση παράτασης για τουλάχιστον 12 μήνες των δόσεων των δανείων που λήφθηκαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, τότε απειλείται η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων" δήλωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων κ. Αλ. Παπαρσένο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και
το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δ. Κωτίκας, έθεσαν στον πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ το αίτημα χιλιάδων επιχειρήσεων για επιμήκυνση - παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν με την εγγύηση του ταμείου και σημείωσαν ότι ''η πλειονότητα των επιχειρήσεων σήμερα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην εμπρόθεσμη καταβολή των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο αλλά και τον τραπεζικό οργανισμό από τον οποίο έλαβαν το δάνειο αφού η έλλειψη ρευστότητας και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία οδήγησαν στη δραστική μείωση του τζίρου τους''.

Οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου σημείωσαν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος εμμένει στο αίτημά του καθώς είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση καθυστερήσει πάνω από 180 ημέρες να πληρώσει τη δόση του δανείου που έλαβε μέσω ΤΕΜΠΜΕ, τότε η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο στο δημόσιο. ''Στο ενδεχόμενο αυτό, η επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο αφού δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, μεγαλώνουν οι απαιτήσεις του δημοσίου απέναντί της και οι τράπεζες κλείνουν τις συμβάσεις και των υπόλοιπων δανείων της επιχείρησης. Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν λάβει σύντομα απόφαση παράτασης για τουλάχιστον 12 μήνες των δόσεων των δανείων που λήφθηκαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, τότε απειλείται η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων" όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο απέναντι στις επιχειρήσεις είναι ζημιογόνος για την ίδια την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας: "Οι τράπεζες κάνουν ρυθμίσεις στις οφειλές των δανείων ενώ το Δημόσιο πράττει το εντελώς αντίθετο. Η ίδια η κυβέρνηση που οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα δεν προχωρά σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν παρθούν τα σχετικά μέτρα το αργότερο σε δύο μήνες, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο".

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του αιτήματος του επιμελητηρίου σκοντάφτει στους όρους που θέτει στη χώρα μας το μνημόνιο και η τρόικα με τα περιθώρια ελιγμού να είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

''Στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο η δυνατότητα να αντικατασταθεί το δάνειο του ΤΕΜΠΜΕ με έντοκο δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής του, με την προϋπόθεση αυτό να γίνει αποδεκτό από την εκάστοτε τράπεζα. Πάντως, ο κ. Παπαρσένος τόνισε στους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Πιερίας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και διάθεση από την Κυβέρνηση για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση'' καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα