"Στόχος η εξεύρεση συμφωνίας"

Στόχος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι η εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας, Μπόρκο Στεφάνοβιτς.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Cord", ο κ. Στεφάνοβιτς υπογραμμίζει ότι ο διάλογος του Βελιγραδίου με την Πρίστινα δεν σχετίζεται κατά κανέναν τρόπο με την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία. Ωστόσο, όπως είπε, οι καλές λύσεις θα επηρεάσουν τη θέση της σε ό,τι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής,
συμπεριλαμβανομένης και της πορείας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσής της.

Ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας επανέλαβε ακόμη ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, υπογραμμίζοντας πως σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παράμετρο, η Σερβία είναι "πλήρως ενωμένη και θα παραμείνει έτσι και στις επόμενες γενιές".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες με την Πρίστινα ξεκίνησαν καλά και το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η ειρήνη ανάμεσα "σε δύο περήφανα και γενναία έθνη- τους Σέρβους και τους Αλβανούς".

Ο επικεφαλής της ομάδας του Βελιγραδίου στις συνομιλίες είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στις αρχές στην Πρίστινα να "φτάσουν" έως το βόρειο Κόσοβο, παρά τη βούληση του τοπικού πληθυσμού.

Σημείωσε δε ότι το Βελιγράδι έχει ετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια προτάσεις που αφορούν τον εναέριο χώρο, τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τη σφραγίδα που θα μπαίνει στα τελωνεία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών διεξήχθη στις 8-9 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες και ο δεύτερος στις 28 του ίδιου μήνα, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα. Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα