Ανησυχία για τη στάση της Μόσχας

Την ανησυχία του για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στους γείτονές της εκφράζει ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Κοmmersant και εκτιμά ότι η Μόσχα φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη ζώνη επιρροής της σοβιετικής εποχής.

"Η αναβίωση των φιλοδοξιών της Μόσχας στη διεθνή σκηνή προκαλεί σ΄ένα βαθμό ανησυχία. Πρόκειται κυρίως για τη στάση της Μόσχας απέναντι στους γείτονές της", τονίζει ο τσέχος υπουργός.

Ο Σβάρτσενμπεργκ συμμετείχε την Παρασκευή στη ρωσική πρωτεύουσα
σε μια διάσκεψη αφιερωμένη στον διαφωνούντα σοβιετικό ακαδημαϊκό Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος πέθανε το 1989.

"Σήμερα όταν συζητούμε με τους ρώσους εταίρους μας για την αντιπυραυλική άμυνα δηλώνουν την πρόθεσή τους να εντάξουν στον τομέα ευθύνης τους τις χώρες που βρίσκονται ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία", προσθέτει ο τσέχος υπουργός.

"Ολες αυτές οι αναφορές στο 'εγγύς εξωτερικό' , μια έκφραση που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες) ή στις 'ζώνες πρωταρχικού ενδιαφέροντος', ανήκουν στο παρελθόν. Η Γεωργία είναι ένα παράδειγμα. Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε τα προβλήματα που υπήρχαν στις σχέσεις με τη Λευκορωσία ή την Εσθονία", υπογραμμίζει ο τσέχος υπουργός.

Οσο για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες, όπως η Τσεχία, ανήκαν στο σοσιαλιστικό μπλοκ ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, αισθάνονται, όπως και οι κοινωνίες τους, ασφαλείς, αλλά τίποτα δεν ξεχνιέται", υπογραμμίζει ο Σβάρτσενμπεργκ.

"Είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ρωσίας να τελειώνει με την αμφισβητήσιμη αναπαράσταση του παρελθόντος, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να γίνει ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος", εκτιμά ο τσέχος υπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα