Σε κατάσταση «επαγρύπνησης» η Κομισιόν

Σε κατάσταση «επαγρύπνησης» βρίσκεται η Κομισιόν αλλά και τα οικονομικά επιτελεία των χωρών - μελών της ευρωζώνης, μετά τις ανεξέλεγκτες τάσεις που παρουσίασαν σήμερα το πρωί οι αγορές: η πτώση των μετοχών στην Ασία και στις ευρωπαϊκές αγορές, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, η εκτόξευση του ελληνικού spread, η πτώση του πετρελαίου, όλα αποδόθηκαν εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στις ανησυχίες
για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Ωστόσο, η ανησυχία αυτή δεν είναι καινούργια. Τα νέα στοιχεία που προσετέθησαν έχουν να κάνουν με τον «περίγυρο», που δίδει την εντύπωση ότι «η ευρωζώνη δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει».

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά τρεις ακόμη θέσεις της ελληνική οικονομία, ακριβώς λόγω της έλλειψης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και της απουσίας ορατής λύσης.

Μια μέρα αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία, τις προοπτικές της οποίας αξιολογεί πλέον ως «αρνητικές», κυρίως λόγω της έλλειψης προσπαθειών για περιορισμό του δημοσίου χρέους.

Αυτό ερμηνεύθηκε πάραυτα από τις αγορές ως «μετάδοση» της κρίσης χρέους από την περιφέρεια στο κέντρο της ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ευρωζώνη έχουν και άλλες αιτίες. Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία κατέδειξαν «ιστορική» ήττα των Σοσιαλιστών και περηφανή νίκη του Λαϊκού Κόμματος, εν μέσω διαδηλώσεων κατά της λιτότητας.

Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν ανησυχία όχι μόνον διότι τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων του κ. Θαπατέρο, αλλά και διότι η περιφερειακή διοίκηση στην Ισπανία έχει αυξημένες εξουσίες στο σκέλος των δαπανών.

Ως εκ τούτου, οι νέοι τοπικοί άρχοντες, που θα ανήκουν πλέον ως επί το πλείστον στην αντιπολίτευση, θα είναι και απρόθυμοι να εφαρμόσουν περικοπές, αλλά μπορεί και να αποκαλύψουν μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα», αυξάνοντας έτσι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας. Αυτό θα έφερνε και πάλι τη Μαδρίτη στο επίκεντρο της «μετάδοσης» της κρίσης δημοσίου χρέους.

Τέλος, οι εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης επέφεραν ισχυρότατο πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ, με τους Χριστιανοδημοκράτες, των οποίων ηγείται, να καταλαμβάνουν για πρώτη φορά την τρίτη θέση, τους εταίρους, Φιλελεύθερους, να καταποντίζονται, τους Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν επικεφαλής με αυξημένη δύναμη και τους Πράσινους να αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη, εκτοξεύοντας τα ποσοστά τους.

Οι αγορές ερμηνεύουν τα αποτελέσματα ως δυσφορία των ψηφοφόρων προς τα προγράμματα βοήθειας που έχει εγκρίνει η κ. Μέρκελ για τις χώρες της περιφέρειας και τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να δώσει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα «σφιχτό» δημοσιονομικό πρόγραμμα και ιδιωτικοποιήσεις.

Έτσι, υπάρχει ο φόβος πως το πολιτικό κόστος μπορεί να αποθαρρύνει την καγκελάριο
Keywords
Τυχαία Θέματα