"Ανακούφιση" αλλά και επιφυλάξεις για τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν

«Ξυπνήσαμε σήμερα σε έναν κόσμο πιο ασφαλή» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρτσι Μπούζεκ, σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν και δίνοντας το στίγμα της «ανακούφισης», που απλώθηκε σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

«Μολονότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν έληξε», συμπλήρωσε, «έγινε ένα σημαντικό βήμα που δίνει το αίσθημα της ασφάλειας σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και σε όσους πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη».

Για "μεγάλη επιτυχία
στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και επισήμανε πως η εξέλιξη αυτή έδειξε ότι "παρόμοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σχολίασε πρώτος την είδηση και μίλησε για «μια μεγάλη ανακούφιση», καθώς ο Μπιν Λάντεν «ευθυνόταν για τις χειρότερες τρομοκρατικές αγριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα μπρος και θέλω να συγχαρώ τις αμερικανικές δυνάμεις που έφεραν σε πέρας μια θαρραλέα επιχείρηση, όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ομπάμα που έδωσε τις σχετικές εντολές», τόνισε προσθέτοντας πως «επειδή δεν πρόκειται για το τέλος της τρομοκρατικής απειλής, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις προσεχείς εβδομάδες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί σχολίασε πως «η τρομοκρατία δέχθηκε μία ιστορική ήττα», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «δεν σήμανε το τέλος της Αλ Κάιντα και γι΄αυτό ο αγώνας εναντίον της πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ σημείωσε πως «η δομή της Αλ Κάιντα δεν έχει πληγεί, υπάρχει ακόμη ο Νο 2 και ο Νο 3.Στο Αφγανιστάν είδαμε και άλλες φορές να καταστρέφεται ένα δίκτυο και την ίδια στιγμή να αναπληρώνεται».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «ανακουφισμένη» και τόνισε πως πρόκειται για μια «νίκη των δυνάμεων της ειρήνης». «Μία μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά του κακού», χαρακτήρισε την είδηση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Ένα αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ήταν το πρώτο σχόλιο της Μαδρίτης. «Ο θάνατος αυτού που διέταξε την επιχείρηση κατά των Δίδυμων Πύργων, είναι ένα ιστορικό βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» σημείωσε τέλος ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Βανακέρ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Αφγανιστάν, Β.Ουσάκας, παρατήρησε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή «θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στη μεταστροφή του ηθικού και της εμπιστοσύνης απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ, καθώς έδειξε ότι προσπάθειες και θυσίες σχεδόν 10 χρόνων δεν ήταν μάταιες. Τώρα, είναι η ώρα της ειρήνης και της συμφιλίωσης για την περιοχή».

Ωστόσο, στην Ευρωβουλή διατυπώθηκαν και ορισμένες ενστάσεις. Η Φινλανδή (Πράσινη) πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάιντι Χαουτάλα, παρατήρησε πως «θα ήταν όλα πολύ καλύτερα αν ο Μπιν Λάντεν είχε προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Είμαι βέβαιη», πρόσθεσε, «πως θα υπάρξει έντονος διάλογος για τους λόγους
Keywords
Τυχαία Θέματα